FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Alžirski predsjednik Buteflika na oporavku u Francuskoj

ALGIERS, 21. svibnja 2013. (Hina) - Alžirski premijer Abdelmalek Selal je, reagirajući na izvješća da je predsjednik Abdelaziz Buteflika ozbiljno bolestan, izjavio da se 76-godišnji alžirski čelnik oporavlja u Francuskoj no da su mu liječnici naložili mirovanje.

Otkako je 27. travnja žurno prebačen u parišku bolnicu zbog, kako je službeno objašnjeno, manjeg udara, Buteflika se u javnosti nije pojavljivao ni davao izjave, što je potaknulo nagađanja o njegovom zdravstvenom stanju.

Selal je rekao da se Buteflika nakon liječenja u vojnoj bonici Val-de-Grace u Parizu oporavlja u Francuskoj i svakodnevno prati državne poslove.

"Od predsjednika, čije preživljavanje nikada nije bilo u pitanju i čije se zdravlje popravlja svakim danom, liječnici su zatražili potpuno mirovanje kako bi se u cijelosti oporavio", prenijela je Selalovu izjavu alžirska novinska agencija.

Francusko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da je Buteflika još u Francuskoj, dok je francuska vojna zdravstvena služba u izjavi rekla da je Buteflika u utorak napustio bolnicu Val-de-Grace kako bi "nastavio oporavak" u drugoj instituciji.

U izjavi se ne navode ostale pojedinosti, no francuski su mediji izvijestili da je alžirski predjsjednik prebačen u Institution Nationale des Invalides, specijalnu bolnicu za ratne veterane.

Francuski časopis Le Point je prošlog tjedna izvijestio da je Buteflika, koji se 2005. liječio od raka, vrlo lošeg zdravlja i da su mu narušene neke vitalne funkcije.

Alžirski novinar Hišem Abud ustvrdio je da je Buteflika u dubokoj komi i da je već prebačen natrag u Alžir.

Selal je izjavio da su netočna izvješća nekih stranih medija o Butefliki ugrozila alžitrski razvoj i sigurnost. "Bolest predsjednika Buteflike uskoro će biti samo loša uspomena", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙