FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvoren Festival jednakih mogućnosti

ZAGREB, 21. svibnja 2013. (Hina) - Na glavnom zagrebačkom trgu otvoren je danas tradicionalni 12. Festival jednakih mogućnosti na kojem će osobe s invaliditetom zajedno s poznatim umjetnicima tijekom tri dana pokazati što sve mogu dati svome gradu.

Festival predstavlja osobe s invaliditetom koje nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu te u edukacijsko-rekreacijskim i športskim igrama.

Svrha festivala je javno pokazati stvaralačke mogućnosti izvođača programa šireći poruku da i osobe s invaliditetom trebaju uživati ista prava i obveze poput drugih građana.

Na trodnevnom uličnom festivalu nastupa više od 900 izvođača iz zemlje i inozemstva od kojih oko 600 osoba s invaliditetom.

Otvaranju je nazočio i gradonačelnik Milan Bandić naglasivši da su osobe s invaliditetom jedne od najzaslužnijih što je Zagreb među prvima po solidarnosti i mobilitetu.

Predsjednik Društva tjelesnih invalida Milan Ožegović istaknuo je kako festival pridonosi kulturnoj i turističkoj ponudi grada i održava se tradicionalno već 12 godina.

Zahvalio je na potpori manifestaciji, a posebno Gradu Zagrebu.

U ime Delegacije EU u RH Paolo Berizzi kazao je kako je festival blizak politici EU koja podržava osobe s invaliditetom te čestitao Hrvatskoj i njezinim građanima na ulasku u punopravno članstvo u EU 1. srpnja.

Podsjetio je da Europska povelja o temeljnim ljudskim pravima ima dva temeljna principa - zabranu svake diskriminacije te samostalnosti participacija osoba s invaliditetom.

Europska strategija za osobe s invaliditetom osnažuje njihova prava i uklanja barijere, istaknuo je Berizzi.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak podsjetila je na obveze države i institucija da omogući ravnopravnost osoba s invaliditetom, a Festival jednakih mogućnosti omogućuje da pokažu svoje mogućnosti, sposobnosti i znanje.

Trebamo mijenjati stavove i uklanjati predrasude prema tim osobama, poručila je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙