FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nova termoelektrana će činiti četvrtinu proizvodnje u BiH

MOSTAR, 18. svibnja 2013. (Hina) - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i srbijanski investitora EFT grupe Vuk Hamović položili su u subotu temeljni kamen za izgradnju Termoelektrane Stanari kod Doboja koja bi, kada bude gotova trebala činiti četvrtinu ukupne proizvodnje električne energije u BiH, izvijestili su mediji u BiH.

Dodik je u izjavi za medije istaknuo kako je termoelektrana Stanari prvi energetski projekt koji nastaje u posljednja tri desetljeća u jednoj od zemalja nastalih raspadom Jugoslavije koji se realizira uz potporu kineskih financijera.

"Posebno sam ponosan kada jedna velika Kina i Republika Srpska surađuju", rekao je Dodik.

Kineski veleposlanik u BiH Dong Chunfeng istaknuo je kako će putem Kineske razvojne banke u BiH biti uloženo oko 350 milijuna eura, od čega je 150 milijuna namijenjeno gradnji termoelektrane u kojoj će biti instalirani oprema kineskog proizvođača Dongfang electric. Očekuje se da će radovi na izgradnji termoelektrane Stanari biti gotova do kraja 2015. kada se može očekivati da isporuči prve megawatte električne energije.

Energy finance team (EFT) je 2005. kupio obližnji rudnik u Stanarima kod Doboja u što su uložena značajna financijska sredstva, a kada su stvoreni uvjeti za proizvodnju 2,5 milijuna tona ugljena godišnje započele su pripreme za izgradnju termoelektrane što je projekt vrijedan 550 milijuna eura.

Predsjednik EFT grupe Vuk Hamović rekao je da će termoelektrana Stanari godišnje proizvoditi oko 3.000 gigawattsati električne energije ili 25 posto ukupne proizvodnje električne energije u BiH.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙