FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

M.Tuđman: Split i Dalmacija odužili su se Franji Tuđmanu

SPLIT, 17. svibnja 2013. (Hina) - Miroslav Tuđman, saborski zastupnik HDZ-a i sin prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ocijenio je veoma važnim otkrivanje spomenika hrvatskoj neovisnosti i prvom hrvatskom predsjedniku danas u Splitu jer su se time, rekao je, Split i Dalmacija odužili pokojnom predsjedniku i poslali poruku o tome kako je stvarana Hrvatska.

Na pitanja novinara nakon današnje svečanosti otvaranja spomenika što to znači za njega kao sina, rekao je da je svaki sin ponosan na roditelje i da to nije mjera stvari. "Daleko je važnije to što se Split, a time i Dalmacija, na ovaj način odužila prvom hrvatskom predsjedniku jer se tako ostavlja poruka ne samo sadašnjim nego i budućim naraštajima o tome kako je stvarana Hrvatska, u kojim uvjetima, tko ju je u takvim oklonostima vodio i što se sve izborilo u tim vrlo nepovoljnim uvjetima početkom 90-ih godina prošlog stoljeća", kazao je.

U Hrvatskoj postoji oko 300 spomenika, ulica i trgova koji nose ime po prvom hrvatskom predsjedniku, rekao je Miroslav Tuđman. "Žalosno je da je Zagreb imenovao jednu livadu navodno trgom, što ne služi na čast ni prvom hrvatskom predsjedniku, ni onima koji su to proglasili", dodao je.

Mirsolav Ćiro Blažević je u izjavi novinarima istaknuo kako je splitski spomenik Tuđmanu mnogo više od simbolike jer podsjeća na sve ono što je prvi hrvatski predsjednik napravio.

"Moj pradjed, djed i otac – svi su željeli Hrvatsku, a dva su mi brata poginula za Hrvatsku. Nisu imali privilegiju doživjeti trenutak živjeti u slobodnoj Hrvatskoj za čije je stvaranje najzaslužniji Franjo Tuđman uz naše ratnike", kazao je Ćiro Blažević.

Odgovarajući na novinarska pitanja kazao je kako ne želi ništa govoriti o predizbornoj kampanji i da ne navija ni za koga ali, dodao je, "nadam se da će Kerum pobjediti".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙