FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: ERNT bez prava na dividendu, Crobexi pod pritiskom

ZAGREB, 17. svibnja 2013. (Hina) - Dionicom Ericssona Nikole Tesle od danas se na Zagrebačkoj burzi trguje bez prava na isplatu dividende za prošlu godinu, dok bi se Crobexi mogli naći pod pritiskom zbog težine te dionice u svom sastavu.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 4 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 3 pad.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,41 posto, na 1.917 bodova, a Crobex10 0,37 posto, na 1.083 boda, nedaleko najnižih razina od kraja veljače.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,6 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego dan prije.

Najviše se trgovalo dionicom Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 3,5 milijuna kuna.

Od danas se tom dionicom trguje bez prava na sudjelovanje u isplati dividende, koja iznosi 170 kuna po dionici. Nastupom tzv. ex-dividend daya obično se cijena dionice korigira na niže za iznos dividende.

Cijena dionice Ericssona lagano pada još od 6. svibnja, kada je iznosila 1.564 kune. Jučerašnje trgovanje završila je na 1.500 kuna, oslabivši 0,92 posto u odnosu na prethodni dan.

„U najvećem fokusu investitora vjerojatno će i danas biti dionica Ericssona zbog toga što se od danas njome trguje bez prava na isplatu dividende, a vjerojatno će cijena biti još korigirana na niže“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Smatra da bi, uz nizak promet, Crobexi danas mogli stagnirati s negativnim predznakom uslijed pada cijena dionica na inozemnim burzama.

„U zadnjih mjesec i pol dana trgovanje na domaćoj burzi obilježava vrlo nizak promet, a tako će vjerojatno biti i danas. Crobexi su u negativnom trendu još od polovine ožujka, unatoč snažnom rastu inozemnih burzi, jer su financijska izvješća domaćih kompanija razočarala. Kako nema na vidiku vijesti koje bi potaknule rast, moguće je da će domaće tržište stagnirati sve do početka srpnja“, ocjenjuje Bešević.

A na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica skliznule s rekordnih razina nakon izjave dužnosnika američke središnje banke da bi ovoga ljeta Fed mogao početi smanjivati svoje programe otkupa obveznica.

Dow Jones oslabio je 0,28 posto, na 15.233 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,50 posto, na 1.650 bodova, a Nasdaq indeks 0,18 posto, na 3.465 bodova.

Zbog toga se jutros i na azijskim te europskim burzama trguje oprezno.

„Ulagače su neugodno iznenadili i slabiji od očekivanja makroekonomski podaci iz SAD-a, posebice broj nezaposlenih u proteklome tjednu. Danas će u fokusu investitora biti američki vodeći indikatori“, zaključuje Bešević Vlajo.

Od poslovnih vijesti, Uprava Liburnia Riviera Hotela (LRH) najavljuje ulaganje oko 200 milijuna kuna u svoje objekte do proljeća 2014. Za ulaganje će se koristiti zajam od oko 130 milijuna kuna, a ostatak će se osigurati iz vlastitih izvora. Radovi će početi u jesen, a planira se preuređenje tri hotela i pet vila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙