FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Le Drian ističe opasnost od fundamentalističkog džihadizma u Sahelu

LONDON, 16. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian istaknuo je u četvrtak u Londonu u kojoj je mjeri "nužan oprez" u Sahelu koji je "povlašteno područje fundamentalističkog džihadizma" i izvijestio je o "znatnim rizicima za Libiju".

Francuska intervencija u Maliju omogućila je da se ukloni velika prijetnja: "uspostava terorističke baze u tom dijelu Sahela", rekao je ministar za agenciju France Presse.

"To je povlašteno područje fundamentalističkog džihadizma i ujedno prostrano područje za krijumčarenje droge, pri čemu se gdjekad ovo prvo oslanja na drugo", rekao je Le Drian.

Francuski ministar je izvijestio o "znatnim rizicima za Libiju". "Zabrinuti smo zbog mogućnosti ponovnog stvaranja baza koje bi mogle biti puno manje nego one u Maliju, ali mogu biti opasne", istaknuo je.

Ministar je bio u Londonu u okviru turneje koju je počeo u Bruxellesu a završit će je u Washingtonu, sa namjerom da partnerima predstavi Bijelu knjigu i novu strategiju francuske obrane.

"Velika Britanija s nestrpljenjem a možda i sa zabrinutošću čeka" rezultat francuskog razmišljanja. "Mislim da je zabrinutost uklonjena", rekao je u četvrtak ujutro pred Francusko-britanskim vijećem.

Le Drian u Washingtonu treba nastupiti u zakladi Carnegie i razgovarati sa zamjenikom savjetnika predsjednika Baracka Obame za sigurnost Tonyjem Blinkenom.

Prva Bijela knjiga obrane nakon ponovnog ulaska Francuske u integrirano zapovjedništvo NATO-a objavljena 29. travnja utvrđuje smjernice francuske politike za sljedeće petnaestogodišnje razdoblje u prilikama stroge proračunske discipline u Francuskoj i u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙