FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potpisani ugovori o sufinanciranju 53 mala kapitalna projekata

ZAGREB, 16. svibnja 2013. (Hina) - U sklopu "Programa održivog razvoja lokalne zajednice" Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije danas su potpisani ugovori o sufinanciranju 53 mala kapitalna projekta s područja 11 županija, ukupno vrijedni više od 23,2 milijuna kuna.

Ugovore su potpisali potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić te predstavnici jedinica lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave iz Brodsko-posavske, Istarske, Karlovačke, Ličko-senjske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Vukovarsko-srijemske i Zagrebačke županije.

Time je završeno sklapanje ugovora za sufinanciranje projekata prispjelih na natječaj za provedbu programa održivog razvoja lokalne zajednice iz siječnja ove godine, na kojem su, među više od 700 prijavljenih, odabrana ukupno 122 projektna prijedloga, s područja 20 županija, ukupno vrijedna 48,75 milijuna kuna.

Programom se podržavaju projekti gospodarske i socijalne revitalizacije slabije razvijenih područja Hrvatske, odnosno prioritet su mali kapitalni projekti u lokalnim sredinama s najmanjim proračunskim prihodima po stanovniku, rekao je Grčić.

Okupljene predstavnike općina, gradova i županija, Grčić je pozvao da se što više okrenu pripremi projekata koji će se financirati sredstvima Europske unije, istaknuvši da je doprinos većoj konkurentnosti lokalnog gospodarstva jedan od najvažnijih kriterija EU za odabir projekata.

Pritom je najavio suradnju s konzultantskom mrežom UNDP-a temeljem koje će tzv. lovci na projekte u područjima od posebne državne skrbi pomagati u identifikaciji, pripremi i provedbi projekata koji će aplicirati za sredstva iz EU fondova.

Podsjetio je i da su za drugu polovicu ove godine za sredstva EU već spremni veliki infrastrukturni projekti vrijedni gotovo pola milijarde eura, poput ulaganja u željezničke pruge i vodoopskrbne sustave, a Grčić je istaknuo da na tome i temelji optimizam koji izražava.

U slijedećih nekoliko godina planirani su veliki infrastrukturni projekti vrijedni više od 8 milijardi eura, što daje nadu da će biti puno posla za hrvatske građevinare, ali i vezane industrije, poput proizvodnje cementa, opeke, željeza i sl., odnosno za sve nekad velike tvrtke koje su danas u problemima, poput Dalmacijacementa, Nexe grupe, Konstruktora, Dalekovoda i dr., što će sigurno osigurati intenzivniji gospodarski rast, kaže Grčić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙