FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: mirno trgovanje, u fokusu Ericsson Nikola Tesla

ZAGREB, 16. svibnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi očekuje mirno trgovanje jer još uvijek nema vijesti koje bi mogle pokrenuti tržište, a u fokusu ulagača ponovno bi mogla biti dionica Ericssona Nikole Tesle, koja još samo danas nosi pravo na isplatu dividende za prošlu godinu.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer je oslabio 0,04 posto, na 1.925 bodova, a Crobex10 0,25 posto, na 1.087 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,7 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego dan prije.

Najveći promet ostvaren je dionicom HT-a, 3,3 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala 0,55 posto, na 209,99 kuna.

Znatnije se trgovalo i dionicom Ericssona Nikole Tesle, kojom je ostvareno 1,17 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,33 posto, na 1.514 kuna.

„Crobexi su jučer završili trgovanje s različitim predznakom, uz nešto niži promet nego dan prije. Nije bilo važnijih korporativnih vijesti, a više od polovine prometa ostvareno je dionicama HT-a i Ericssona Nikole Tesle. I danas očekujem slično trgovanje jer nema snažnijih katalizatora koji bi pokrenuli rast tržišta“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, u većem fokusu investitora mogla bi ponovno biti dionica Ericssona Nikole Tesle, jer se još samo danas njezinom kupnjom može sudjelovati u isplati dividende od 170 kuna po dionici, a sutra nastupa ex-dividend day.

Na inozemnim burzama, pak, vlada pozitivno raspoloženje. Na Wall Streetu su u srijedu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove rekordne razine, jer su naznake slabosti američkog gospodarstva, zajedno s podacima o niskoj inflaciji, ojačali uvjerenje da će Fed nastaviti voditi labavu monetarnu politiku.

Dow Jones ojačao je 0,40 posto, na 15.275 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,51 posto, na 1.658 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 3.471 bod, najvišu razinu od studenoga 2000. godine.

I na većini azijskih te europskih burzi cijene su dionica jutros porasle, jer je ulagače ohrabrio rast japanskog gospodarstva.

„Na inozemnim burzama i dalje vlada pozitivno ozračje, unatoč nešto lošijim makroekonomskim pokazateljima iz eurozone, prije svega o padu BDP-a, te slabljenju industrijske proizvodnje u SAD-u. Zasad se ne ostvaruje nepisano burzovno pravilo 'sell in may and go away'“, kaže Nagy.

Početkom godine cijene dionica obično rastu, da bi u svibnju uslijedila korekcija na niže jer se bliži ljetna sezona, kada na tržištima obično vlada zatišje. No, ovaj je svibanj neuobičajen, jer se ulagači ne povlače s tržišta. Naprotiv, cijene dionica i dalje rastu.

Ipak, Nagy napominje da investitori trebaju biti na oprezu jer se čini da su tržišta prekupljena.

„Iako je ukupna slika tržišta i dalje pozitivna, valja biti oprezan jer su moguće manje korekcije“, zaključuje Nagy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙