FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Makroekonomija: očekuje se daljnje slabljenje inflacije

ZAGREB, 15. svibnja 2013. (Hina) - Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o cijenama na malo u travnju, a makroekonomisti očekuju daljnje slabljenje inflacije nakon što je prošloga mjeseca pala ispod razine od 4 posto.

Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjuje u prosjeku da su u travnju potrošačke cijene porasle za 3,3 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kreću se u rasponu od 2,9 do 4,0 posto.

Zbog povećanja stope PDV-a u ožujku prošle godine, a kasnije cijena struje i plina, inflacija se od lanjskog kolovoza probila iznad razine od 4 posto. U siječnju je inflacija dosegnula 5,2 posto, najvišu razinu od 2008., no u ožujku je skliznula na 3,7 posto, najnižu razinu od travnja prošle godine.

„Ublažavanje inflatornih pritisaka posljedica je učinka baznog razdoblja, pa se s odmakom vremena na godišnjoj razini polako topi učinak podizanja stope PDV-a iz lanjskog ožujka“, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Osim toga, domaća je potrošnja i dalje slaba, na što ukazuje pad prometa u trgovini na malo 13 mjeseci zaredom, pa nema pritiska na rast potrošačkih cijena.

„S obzirom na minimalne promjene razina cijena na mjesečnoj razini, nastavit će se trend pada inflacije na godišnjoj razini, na što najviše utječe učinak baznog razdoblja i izostanak pritisaka sa strane domaće potražnje“, zaključuje jedan od makroekonomista u anketi Hine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙