FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZO: bijele ispune samo za sjekutiće i očnjake

ZAGREB, 14. svibnja 2013. (Hina) - Obvezno zdravstveno osiguranje pokriva trošak bijelih ispuna samo za gornje i donje sjekutiće i očnjake, a za ostale zube trošak amalgamskim plombi, dok bijele ispune, ako ih osiguranici žele i na tim zubima, moraju platiti sami, ističe Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) u odgovoru na medijske napise o naplaćivanju usluga u ordinacijama izabranih doktora dentalne medicine.

Ako osiguranici žele bijele ispune na zubima od četvorke na dalje, taj postupak i plombiranje plaćaju samostalno, prema cjeniku Hrvatske komore dentalne medicine. Cijena bijelih i amalgamskih ispuna znatno se razlikuje, pa nije moguće nadoplaćivanje za bijele ispune od četvorke na dalje, navode iz HZZO-a u odgovoru na upite svojih osiguranika i novinara koji su često u nedoumici koriste li njihovi doktori dentalne medicine svoj položaj da bi im naplatili i ono što ne treba.

Obvezno zdravstveno osiguranje pokriva i troškove liječenja i vađenja zubi, liječenje parodontoze, čišćenje kamenca do dva puta godišnje, te zubne krunice, djelomične i totalne zubne proteze, ovisno o dobi, a aparatiće za zube osiguranicima do 18 godina starosti.

Sve usluge izvan standarda liječnici naplaćuju prema cjeniku dentalnih usluga koji formira Hrvatska komora dentalne medicine, a ne HZZO. Cjenik mora biti izložen na vidljivom mjestu u ugovornoj ordinaciji, a njime su određene minimalne cijene koje je utvrdila Komora, ističe se u priopćenju HZZO-a.

Osiguranike se upućuje i na javno dostupni Pravilnik HZZO-a o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti kojim su određene usluge na koje osiguranici imaju pravo na trošak obveznog zdravstvenog osiguranja, a koje su izvanstandardne usluge koje samostalno plaćaju.

Pacijenti za trošak koji smatraju neopravdanim mogu zatražiti povrat sredstava od HZZO-a, a u upravnom postupku bit će utvrđeno je li zahtjev osnovan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙