FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DIP: potpisi za referendum i za vrijeme izborne šutnje

ZAGREB, 14. svibnja 2013. (Hina) - Građanska inicijativa "U ime obitelji" i u vrijeme izborne šutnje smije prikupljati potpise za organiziranje referenduma, ali na "odgovarajućoj udaljenosti" od biračkih mjesta, a u prikupljanju potpisa za to vrijeme ne smiju sudjelovati kandididati za lokalne dužnosti.

Takvo je tumačenje na svojoj internetskoj stranici danas objavilo Državno izborno povjerenstvo, odgovarajući na predstavku predsjednika brdovečke općinske organizacije SDP-a Alena Prelca.

"Smatramo da nema zapreke da se i na dane kada je propisana izborna šutnja na lokalnim izborima prikupljaju potpisi za referendum, no pri prikupljanju potpisa za vrijeme izborne šutnje niti jedan od sudionika lokalnih izbora ne bi smio aktivno sudjelovati", navodi se u odgovoru DIP-a.

Dodaje se i da bi se prikupljanje potpisa "moralo odvijati na odgovarajućoj udaljenosti od biračkih mjesta, kako se birači koji žele ostvariti svoje aktivno biračko pravo na lokalnim izborima ne bi dovodili u zabludu".

Građanska inicijativa "U ime obitelji" je u vremenu od 12. do 26. svibnja organizirala prikupljanje potpisa za referendum s pitanjem "Jeste li za to da se u ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica muškarca i žene".

Izborna šutnja uoči lokalnih izbora počinje u subotu, 17. svibnja u ponoć, a traje do nedjelje u 19. sati, odnosno do zatvaranja birališta. Za to vrijeme zabranjena je svaka izborna promidžba i javno procjenjivanje rezultata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙