FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 13 sati

ZAGREB, 14. svibnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 13 sati:

ZAGREB

Sindikati pilota i kabinskog osoblja Croatia Airlinesa od jutros u 6 sati štrajkaju tražeći zadržavanje prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora, dok je sindikat zemaljskog osoblja, koji se štrajku trebao priključiti od 11 do 12 sati, odustao od prosvjeda i odlučio pristupiti novom kolektivnom ugovoru. Uprava Croatia Airlinesa i Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu potpisali su sporazum kojim se taj sindikat obvezuje da će potpisati novi kolektivni ugovor s dodatnim odredbama, kojima se pedviđa da će otpušteno biti 17, a ne 27 posto zemaljskog osoblja, rekao je Hini predsjednik sindikata Tomislav Rajković. Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu najveći je u tvrtki i četvrti od ukupno šest sindikata koji djeluju u nacionalnom avioprijevozniku s kojim je Uprava postigla dogovor oko novog kolektivnog ugovora, čime je postignut dogovor s ukupno dvije trećine svih zaposlenika kompanije. Piloti i stjuardese, međutim, i dalje ne žele potpisati novi kolektivni ugovor i inzistiraju na zadržavanju prava iz ugovora koji je istekao krajem ožujka. Iza 10 sati njihovi su predstavnici nastavili s Upravom pregovre, koji su bili prekinuti oko ponoći. Nismo protiv odricanja i restrukturiranja kompanije, ali ne možemo pristati da se gotovo sve uštede ostvaruju na naš račun, izjavila je Hini predstavnica Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova Ivana Lojo.

ZAGREB

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja priopćio je danas da podržava štrajk Hrvatskog sindikata prometnih pilota i Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova te najavio štrajk solidarnosti. U potpunosti prepoznajemo probleme i izazove pred kojim se nalaze naši kolege iz Croatia Airlinesa, te im dajemo našu bezuvjetnu podršku, poručuju kontrolori letenja. "Svaka sekunda, svaka minuta, svaki sat našeg posla konstantno se nalazi pred velikim ogledalom odgovornosti i mislimo da je konačno došlo vrijeme da se isti pristup konačno počne primjenjivati i u rukovodećim strukturama", poručuje se u priopćenju. Stoga Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja najavljuje pružanje podrške pilotima i stjuardesama svim raspoloživim zakonskim sredstvima, te najavljuje štrajk solidarnosti o kojem će naknadno obavijestiti javnost.

ZAGREB

Po podacima koje je Croatia Airlines objavio na internetskim stranicama, zbog štrajka pilota i stjuardesa otkazana su 24 domaća i međunarodna leta planirana za danas, za pet letova je izmjenjen red letenja, dok će 23 leta biti obavljena unajmljenim zrakoplovima drugih kompanija. Svi ostali letovi planirani za danas odvijat će se normalno, uz moguća manja kašnjenja. Za današnje letove prijavljeno je ukupno 4600 putnika, a očekuje se da će poremećaje u planiranom putovanju osjetiti njih oko 900, odnosno petina svih predbilježenih putnika, navodi Croatia Airlines.

SPLIT

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić izjavio je danas da je štrajk pilota i stjuardesa Croatia Airlinesa njihovo legitimno pravo, ali je pozvao štrajkaše na razum jer toj kompaniji prijeti bankrot. "Pozivam na razum i odricanje od dijela prihoda osoblja koje štrajka, jer je to jedina mogućnost da Croatia Airlines opstane. Drugo rješenje su veliki penali, zapravo bankrot kompanije", rekao je Hajdaš Dončić. Pozvao je Upravu i sindikate da nastave razgovore kako bi našli zajednički jezik i sačuvali kompaniju, te izrazio uvjerenje da Croatia Airlines ima potencijala za opstanak. Nakon predavanja plana restrukturiranja i državne dokapitalizacije kompanije od 1,1 milijarde kuna, dodao je, stiglo je nekoliko prijava niskobudžetnih aviokompanija Europskoj komisiji. To znači da te aviokompanije jedva čekaju da neki nacionalni prijevoznik bankrotira, kao što se desilo u Mađarskoj ili s America Airlinesom, pa da uđu na taj teren, rekao je ministar. Na upit postoji li mogućnost uštede na nekim drugim troškovima a ne na plaćama osoblja, Hajdaš Dončić je kategorički ustvrdio kako ne postoji. U planu restrukturiranja, koji su prihvatili Skupština i Nadzorni odbor, predviđene su velike uštede, prije svega kroz sprečavanje raznih povlastica, ali dio ušteda mora doći iz troškova za plaće, rekao je.

SPLIT

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić je komentirajući najavu štrajka strojovođa ustvrdio da radnici HŽ-a nemaju nikakvih razloga za štrajk jer plaće se redovno isplaćuju do 15. u mjesecu. Prvi put pokrenute su ozbiljne investicije u infrastrukturu i završio je natječaj za najbolju ponudu za proizvodnju novih vlakova. Prvi put ćemo potpisati desetogodišnji PSO ugovor (o obvezi javnog prijevoza), po kojem država i jedinice lokalne uprave i samouprave mogu subvencionirati putnički promet, kazao je ministar. Upozorio je da 2017. godine stupa na snagu liberalizacija putničkog prometa, što znači da će bilo koja željeznička kompanija moći obavljati usluge na hrvatskim željeznicama, pa se HŽ Putnički promet do tada mora pripremiti za konkurenciju. Sindikat strojovođa Hrvatske organizirat će sutra od 12 do 14 sati štrajk u HŽ Cargu, dok će istovremeno Sindikat željezničara Hrvatske održati prosvjed na Markovu trgu, najavljeno je iz tih sindikata. Strojovođe će u to vrijeme zaustaviti sve teretne vlakove na prugama i manevarske lokomotive na ranžirnim kolodvorima, ukupno oko 40 vlakova i lokomotiva, rekao je Hini predsjednik Sindikata strojovođa Nenad Mrgan.

DUBROVNIK

HDZ-ov kandidat za dubrovačkog gradonačelnika Teo Andrić danas je izvijestio kako okuplja tim pravnim stručnjaka koji će izraditi prijedlog zakona o posebnom statusu područja Hrvatske južno od Pelješkog mosta. "Prvog srpnja ulazimo u EU i ovo naše područje bit će najveći gospodarski i politički otok u cijeloj Europi. Zato ćemo napraviti prijedlog zakona koji će dati određene beneficije stanovništvu ovog dijela Hrvatske", kazao je Andrić na konferenciji za novinare u Dubrovniku. Upozorio je kako će nakon stupanja pod schengenski granični režim život na jugu Hrvatske biti puno skuplji, te da stoga država mora reagirati. "Cijena življenja na ovim prostorima mora biti jednaka cijeni življenja u ostalim dijelovima Hrvatske", poručio je Andrić. Najavio je kako će okupiti sve načelnike i gradonačelnike te saborske zastupnike s ovoga područja te zajedno s njima u Saboru prezentirati prijedlog toga zakona.

ZAGREB

Jedino što trebamo preispitati je datum novih izbora, poručio je danas predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, komentirajući jučerašnju izjavu predsjednika RH Ive Josipovića, koji je, govoreći o 'Planu 21' vladajuće koalicije kazao kako "svaki plan koji krene sa svojom provedbom, a nije dao rezultate, treba stalno preispitivati". "Mislim da Josipović debelo kasni. Dobro se sjetio sada, nakon 15 - 16 mjeseci preispitivati ono što državu definitivno baca u propast", rekao je Karamarko, koji smatra da je 'Plan 21' trebalo preispitati već nakon tri mjeseca vlasti Kukuriku koalicije. Ocijenio je da je Josipović svoju kritiku "trebao ozbiljnije uobličiti i reći - nitko nema pravo eksperimentirati na hrvatskom narodu i njegovu standardu". "Što imamo preispitati? Sve je jasno i egzaktno, oni nisu sposobni ovu državu izvući iz problema. Mi smo 2011. u dva kvartala imali rast BDP-a, zaustavili smo rast nezaposlenosti, a čim su oni došli na vlast, sve je krenulo nizbrdo. Sada trebamo nešto preispitati? Jedino što trebamo preispitati je datum novih izbora", poručio je. Karamarko je to izjavio na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje je, u pratnji više od 100 HDZ-ovaca, položio vijenac i zapalio svijeću na grobu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, u povodu obljetnice njegova rođenja.

KARLOVAC

Kandidat za dožupana srpske nacionalne manjine Žarko Kotur danas je u Karlovcu rekao da će se boriti za njihov bolji i kvalitetniji život, ostanak i opstanak na rodnoj grudi te rekao da je zbog ove kandidature suspendiran u Hrvatskim laburistima i očekuje izbacivanje iz stranke. "Borit ću se za njihov bolji i kvalitetniji život, ostanak i opstanak na rodnoj grudi te nipošto neću služiti nikome niti se prodati za svoj privatni ili bilo čiji pojedinačni interes", rekao je Kotur i dodao da će, dobije li podršku birača, s pozicije dožupana biti otvoren za predstavnike srpske nacionalne manjine kako na terenu tako i u svom uredu. Kotur je na konferenciji za novinare rekao da će svoj program rada temeljiti na realizaciji postojećih programa za aktiviranje poduzetničke zone u Veljunu, osnivanje zadruga za lakši plasman poljoprivrednih proizvoda, realizaciju programa za termalne toplice i punionice tople vode te za pokretanje programa s ogromnim rezervama pitke i geotermalne vode u Krnjaku, Slunju, Vojniću, Ogulinu te u okolici Karlovca.

PULA

Mrtav muškarac srednjih godina pronađen je noćas u osobnom automobilu "land rover" pulskih registarskih oznaka na Medulinskoj cesti kod skretanja za naselje Ševe, izvijestila je jutros istarska policija. Premda još nisu poznate okolnosti smrti, glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović potvrdila je kako se sumnja na nasilnu smrt. Tijelo je nađeno nešto poslije 2 sata, a na mjestu događaja je velik broj pripadnika interventne policije, sa psom. Očevid obavljaju nadležni državni odvjetnik i policijski istražitelji koji detaljno pretražuju i okolno područje. Identitet muškarca se utvrđuje, a cesta Pula - Medulin je od skretanja za naselje Šikići do rotora zatvorena te se promet odvija zaobilaznim pravcima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙