FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprezna trgovina na europskim burzama; bankovne dionice u minusu

LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 13. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi danas su se našli pod pritiskom prodaja, predvođeni bankarskim sektorom, u uvjetima opreznog trgovanja nakon prošlotjednog uzleta dionica.

Londonski Ftse indeks spustio se za 0,11 posto, na 6.617 bodova, a u istom je postotku bio na gubitku i pariški CAC, skliznuvši na 3.949 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,23 posto, na 8.259 bodova.

Najveći uteg burzovnim indeksima danas je bio bankarski sektor, čiji su pripadnici u prosjeku zabilježili pad cijena dionica od 1,7 posto.

Od pojedinačnih gubitnica izdvaja se dionica druge najveće njemačke banke Commerzbanke, s padom cijene od 4,8 posto. Njezine prodaje potaknula je vijest iz neimenovanog izvora da bi banka u ovotjednom izdanju prava mogla ponuditi dionice uz veliki popust.

Takve glasine upućuju na zaključak da interes ulagača za tim dionicama nije prevelik, pa su se i dionice ostalih europskih banaka našle pod pritiskom. Među gubitnicama je tako bila i britanska banka Standard Chartered, s padom cijena dionica od četiri posto.

U fokusu ulagača i dalje je sezona objave poslovnih rezultata europskih kompanija. Ona je dosad bila razočaravajuća, s obzirom da je 53 posto kompanija izvijestilo o rezultatima koji nisu ispunili očekivanja analitičara.

U tvrtki Fidelity ipak iskazuju optimizam u vezi tržišta dionica. Čelnik odjela za paneuropska tržišta Paras Anand kazao je da europske dionice nastavljaju nuditi dobru vrijednost promatrano u višegodišnjim okvirima, budući da poticajne mjere globalnih središnjih banaka svjedoče o predanosti političara otklanjanju globalne gospodarske krize.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je skočio 1,2 posto, na 14.782 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙