FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemački ministar predlaže dva kolosijeka za uspostavu bankovne unije

LONDON, 13. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Njemački ministar financija predložio je da se formiranje europske bankovne unije odvija na dva kolosijeka kako bi se privremeno zaobišla potreba za izmjenom europskih povelja.

U autorskom prilogu za londonski financijski dnevnik Financial Times ministar Wolfgang Schaeuble napisao je da važeće povelje Europske unije pružaju temelj za uspostavu novog zajedničkog bankovnog supervizora ali ne i za tijelo u čijoj bi nadležnosti bio preustroj odnosno likvidacija propalih banaka.

"Kao što je pokazalo spašavanje Cipra, potrebna nam je predvidivost u pogledu toga kada će – i kojim redoslijedom – dioničari i vjerovnici biti pozvani da se uključe u spašavanje odnosno gašenje neke banke", napisao je njemački ministar financija.

U lipnju prošle godine čelnici Europske unije donijeli su službenu odluku o formiranju bankovne unije ali su se u međuvremenu pojavile duboke pukotine u tom planu. Njemačka je posebno isticala sumnje u njegovu izvedivost.

Po svemu sudeći, prvi korak, uspostava jedinstvenog bankovnog supervizora u sklopu Europske središnje banke (ECB), trebao bi biti zaključen do sredine iduće godine.

Drugi korak, osnivanje agencije i fonda za 'gašenje' banaka, pod znakom je pitanja, a što se tiče trećeg, jedinstvenog programa osiguranja pologa, male su šanse da će ikada ugledati svjetlo dana.

"Ograničene izmjene povelja pružile bi sigurnu pravnu bazu za europsku agenciju za gašenje banaka i ujedno omogućile bolje odvajanje supervizije od monetarnih poslova unutar ECB-a", napominje Schaeuble.

"Dopuna povelja dugotrajan je proces. Srećom, ne moramo birati između osnivanja pravno klimave agencije za razrješenje u kratkom roku i odgode poslova na saniranju banaka", istaknuo je.

Proces na dva kolosijeka mogao bi početi osnivanjem mehanizma za gašenje banaka na temelju mreže nadležnih tijela u pojedinim državama. "Umjesto jedinstvenog europskog fonda za gašenje – koji bi bankovni sektor punio godinama – takav bi se model oslonio na fondove koji već postoje u pojedinim zemljama", predložio je.

"Tako se svojevrsna bankovna unija može uspostaviti i bez revizije povelja – bila bi to provizorna a ne cjelovita bankovna unija, ali bi služila svrsi i dobili bismo na vremenu da možemo mirno graditi pravnu osnovu za naš dugoročni cilj – istinsku europsku i nadnacionalnu bankovnu uniju", zaključio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙