FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agrokor otvorio novi proizvodno-turistički kompleks u Istri

POREČ, 9. svibnja 2013. (Hina) - Tvrtka Agrolaguna, iz sastava koncerna Agrokor, otvorila je danas u mjestu Tar kod Poreča proizvodno-turistički kompleks u koji je ta tvrtka u ovoj fazi uložila 35 milijuna kuna te je zaposleno 40 ljudi, objavili su iz Agrokora.

Projekt je obuhaćao rekonstrukciju sirane "Sir Laguna" i obnovu zgrade stancije Špin, a uz to je uređena i nova kušaona i izgrađena cesta sira.

Radove na tom projektu, započetom u srpnju 2012. godine i dovršenom za šest mjeseci, izvodile su tvrtke GP "Krk", koji je obavio građevinske radove, i "Frassinox", koji je izradio i ugradio procesnu opremu.

Sirana "Sir Laguna" jedna je od tri sirane u Hrvatskoj koje su za rekonstrukciju i opremanje ugovorile potporu IPARD programa, a u nju je ugrađena moderna sirarska oprema, koja uz primjenu suvremenih tehnologija omogućuju proizvodnju sira visoke i ujednačene kvalitete, koji može zadovoljiti zahtjeve domaćeg i stranih tržišta.

Sirana će samo u prvoj fazi proizvoditi 300 tona sira i 100 tona skute na godinu, čime je nastavljena tradicionalna proizvodnja, a rekonstrukcijom se proizvodni program, uz postojeći asortiman (kravlji sir, ovčji sir, miješani sir i sir s tartufima), obogaćuje i sirom u teranu, miješanim sirom od tri vrste mlijeka, ribancem i skutom.

Investicija je nastavak Agrokorovog ulaganja u Agrolagunu i snažan poticaj daljnjem razvoju tog segmenta poslovanja kompanije, a novi proizvodno-turistički kompleks obogaćuje turističku ponudu Istre, istaknuto je na svečanosti otvorenja kojoj su bili nazočni i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar turizma Darko Lorencin, istarski župan Ivan Jakovčić i predsjednik Nadzornog odbora Agrokora Ivan Todorić.

Agrolaguna je osamdesetih godina prošlog stoljeća započela s uzgojem ovaca radi proizvodnje i prerade mlijeka u vlastitoj maloj sirani. U početku je sirana prerađivala isključivo ovčje mlijeko s vlastite farme i proizvodila tek 10 tona sira godišnje, a kasnije je započela s otkupom ovčjeg i kravljeg mlijeka od kooperanata s područja Istre.

Ulaskom u Agrokor koncern 2004. godine, sirana počinje proizvoditi kravlji i miješani sir, sir s tartufima i skutu, a proizvodnja doseže 125 tona.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙