FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Studenti organiziraju Forum struke od 17. do 19 svibnja

ZAGREB, 9. svibnja 2013. (Hina) - Vijeće studenata veleučilišta i visokih škola (VSVIVS) Republike Hrvatske organizira Forum struke 2013. koji će se prvi put održati u Hrvatskoj od 17. do 19. svibnja i kada će u zagrebačkome Studentskom naselju Stjepana Radića svoje studijske programe predstaviti tridesetak visokih škola i veleučilišta iz cijele Hrvatske.

Ciljevi Foruma struke su osvijestiti cjelokupnu javnost o važnosti stručnih studija u Hrvatskoj, povezati stručno visoko obrazovanje s gospodarstvom budući da je stručno obrazovanje nositelj i ključ kvalitetne gospodarske aktivnosti, te stvoriti akademsku zajednicu, bez razlike i diskriminacije pripada li student sveučilišnom ili stručnom studiju. Odnosno cilj je pokrenuti zajedničke aktivnosti cjelokupnoga visokoobrazovnog sustava za boljitak Republike Hrvatske, istaknuo je predsjednik VSVIVS-a Toni Ganjto na današnjoj konferenciji za novinare priređenoj u prostorijama Tribina Grada Zagreba.

Najavio je da će se na Forumu predstaviti i dvadesetak institucija i poslodavaca koji će se pak, kroz sajam poslova, karijera i praksi, studentima omogućiti izravan kontakt u ostvarivanju budućega zaposlenja, a studenti će moći dogovoriti i obavljanje stučne prakse, kao i međunarodnu razmjenu i mobilnosti.

Ganjto je istaknuo da je organiziranje Foruma "prva kruna" rada njihova studentskog vijeća osnovanog u rujnu prošle godine te podsjetio da je riječ o koordinativnom i predstavničkom tijelu studenata koje predstavlja oko 42 tisuće studenata veleučilišta i visokih škola, odnosno skoro 25 posto ukupne studentske populacije u Hrvatskoj.

U sklopu programa edukacija, studenti i svi zainteresirani moći će na Forumu, primjerice, naučiti kako kvalitetno napisati CV, kako upravljati karijerom te kako steći prezentacijske vještine, a Forum ima i humanitarnu komponentu tu će se tako, dodao je, 18. svibnja održati humanitarni party čiji će sav prihod biti namijenjen stipendiranju budućih studenata koji zbog teških životnih okolnosti ne mogu upisati studij.

Među ostalima, pokrovitelji Foruma struke su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Grad Zagreb, Agencija za mobilnost i programe EU, Studentski centar Zagreb i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Profesor Robert Kopal pozdravio je i podržao održavanje Foruma struke u ime predsjednice Vijeća veleučilišta i visokih škola RH Slavice Ćosović-Bajić te istaknuo da to vijeće u interesu visokog obrazovanja u Hrvatskoj, a s obzirom na komplementarnost sveučilišnih i stručnih studija, predlaže jačanje suradnje veleučilišta i visokih škola sa sveučilištima i fakultetima u korištenja infrastrukture, dijela nastavnog kadra i drugim područjima. Pri tome, rekao je, jedan od ključnih izazova za stručne i sveučilišne studije jest da struka prihvati prvu bolonjsku razinu - prvostupnika.

Direktor portala Posao.hr Saša Jurković također podržava napore Vijeća studenata u popularizaciji stručnog obrazovanja. Smatra da bi obrazovni programi trebali biti kvalitetniji, ali ističe i da su završeni studenti veleučilišta i visokih škola spremniji za rad od njihovih kolega koji su završili sveučilišne studije. Jer, rekao je, praksa u mnogim tvrtkama pokazala je da postojeći model obrazovanja, više onaj za znanstvena zanimanja, nije odgovarajući u realnome sektoru jer ga ne prati i mladi moraju sve učiti ispočetka kada se zaposle. S druge pak strane, model koji podržavaju veleučilišta i visoke škole tj. čitavo stručno obrazovanje, puno je bliži onome što gospodarstvu treba.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙