FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kontroverzno uprizorenje Wagnerove opere otkazano u Duesseldorfu

ZAGREB, 9. svibnja 2013. (Hina) - Jedna od najpoznatijih njemačkih opernih kuća, duesseldorfska Rheinoper, otkazala je izvedbu kontroverzne produkcije poznate opere Richarda Wagnera zbog uznemirujućih scena s nacističkom tematikom zbog kojih je dio publike zatražio liječničku pomoć.

Kako prenosi britanski BBC, producenti su odbili ublažiti scenu koja se odvija u koncentracijskom logoru u doba Holokausta u njihovu uprizorenju Wagnerova "Tannhausera", zbog čega je uprava operne kuće bila prisiljena čitavu produkciju otkazati i povući s programa.

"Nakon što smo razmotrili sve argumente došli smo do zaključka da nema opravdanja za takve ekstremne posljedice našeg umjetničkog izražavanja", stoji u priopćenju uprave Deutsche Oper am Rhein. "Strašno zabrinuti, prisiljeni smo priznati da su neke scene doista prikazane izrazito realistično, posebice scena ubijanja, što je kod dijela publike izazvalo psihološki i fizički stres", nastavlja se u priopćenju.

Uprava ističe da je provela "intenzivne razgovore" s njemačkim kazališnim redateljem i glumcem Burkhardom C. Kosminskim o mogućim izmjenama u produkciji, ali da on na njih "iz umjetničkih razloga" nije pristao. Kako je vodstvo opere obvezno, iz pravnih razloga, poštivati umjetničku slobodu redatelja, uprava je odlučila privremeno obustaviti prikazivanje sporne izvedbe. Dodaju kako se i prije premijere protekloga vikenda znalo da je riječ o kontroverznome konceptu.

Lokalni mediji prenose da je Kosminskijeva produkcija premijerne večeri izazvala nasilne prosvjede. Vođa dusseldorfske židovske zajednice Michael Szentei-Heise produkciju je nazvao "neukusnom i nelegitimnom", ustvrdivši kako je dio publike napuštajući opernu kuću u znak prosvjeda "vikao i lupao po vratima".

Radnja originalnoga "Tannhausera", praizvedenoga u Dresdenu 1845., odvija se u Njemačkoj u srednjem vijeku, a temelji se na dvjema njemačkim legendama o borbi između svete i svjetovne ljubavi, te iskupljenju kroz ljubav - temama utkanima u gotovo sav Wagnerov zreliji opus.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙