FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ribnjaci Pisarovina organizirali promatranje ptica selica

PISAROVINA, 9. svibnja 2013. (Hina) - Na Ribnjacima Pisarovina, gdje se tijekom proljeća i jeseni zadržava oko pedesetak vrsta ptica selica među kojima su lastavice, pjevice, patke, ćurlini, kokošice, rode i grabljivice, danas je stotinjak učenika osnovnih škola organizirano promatralo ptice.

Promatranje ptica su u povodu Svjetskog dana ptica selica pod stručnim vodstvom ornitologa organizirali Državni zavod za zaštitu prirode (DZZP) u suradnji s javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima Zagrebačke županije i Ribnjacima Pisarovina.

U svijetu ima oko 10.000 ptičjih vrsta od kojih je oko 1800 ptica selica, dok je u Hrvatskoj 399 ptičjih vrsta a od toga stotinjak ptica selica.

Udio ptica selica u Hrvatskoj, ali i u Europi je veći nego u drugim dijelovima svijeta zbog značajnih promjena u geološkoj prošlosti, rekao je ravnatelj DZZP-a Matija Franković

Naglasio je kako se ptice na selidbenom putu moraju odmoriti, nahraniti, napojiti, pa su zbog toga važni ribnjaci poput Pisarovina koji su zbog uništavanja prirodnih močvarnih staništa sada jedno od najvažnijih postaja u selidbi.

Različita staništa na ribnjacima osiguravaju primjerice zaklonište (pojas trske), hranilište (ribojedne vrste) i odmorište (otvorene vodene površine).

Direktor Ribnjaka Pisarovina Dražen Nikolić rekao je da su ti ribnjaci veličine 480 hektara, a od toga je 364 hektara proizvodnih površina u svrhu ribnjačarstva. Ostale površine ribnjaka koriste se za uzgoj autohtonih pasmina crne slavonske svinje i ovčarstvo.

U sklopu Ribnjaka Pisarovina djeluje i edukativno-ribolovno izletište "Baruničin ribnjak" koje se temelji na kvaliteti, postojanosti i izvrsnosti proizvodene ribe, kazao je Nikolić.

Svakog drugog vikenda u svibnju od 2006. obilježava se Svjetski dan ptica selica radi podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Širom svijeta tada se organiziraju različita događanja, festivali, radionice i izleti.

Slogan ovogodišnjeg dana je "Umrežavanje za ptice selice" kojim se želi naglasiti važnost uspostave mreža lokaliteta za ptice selice na njihovim selidbenim putovima.

Ptice selice prelaze ogromne udaljenosti na svojim seobenim rutama nekada dugim i po 10.000 kilometara. Mreža lokaliteta na kojima se tijekom puta mogu odmoriti, nahraniti i napojiti presudna je za uspjeh selidbe.

Šaranski ribnjaci kontinentalne Hrvatske, velika močvarna područja Kopačkog rita, Lonjskog polja, Vranskog jezera te rijeke Sava, Drava i Mura, samo su neka od područja ekološke mreže važnih za selidbu ptica u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙