FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Inzko Vijeće sigurnosti UN upozorava na stare probleme u BiH

SARAJEVO, 8. svibnja 2013.(Hina) - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko ponovno je upozorio Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda na probleme koji već godinama onemogućuju normalno funkcioniranje te države uključujući pokušaje osporavanje njezina teritorijalnog integriteta i suverenita, objavio je u srijedu Ured visokog predstavnika za BiH (OHR).

Sukladno svom mandatu Inzko je krajem travnja uputio redovito šestomjesečno izvješće glavnom tajniku UN Ban Ki-moonu o stanju u BiH, a ono je 3. svibnja proslijeđeno Vijeću sigurnosti.

U devetom takvom izvješću kojega podnosi UN-u otkako je u ožujku 2009. godine preuzeo dužnost visokog predstavnika, Inzko je ustvrdio kako su se nastavili međustranački sukobi u Federaciji BiH te kako nema napretka u donošenju nužnih zakona na državnoj razini.

Upozorio je i kako su iz Republike Srpske nastavljena osporavanja Daytonskog sporazuma, što se odnosi i na suverenitet BiH.

Stalni politički sukobi onemogućili su i ozbiljnije suočavanje s gospodarskim teškoćama kojih u BiH ima sve više, naveo je Inzko.

"Visoki predstavnik je istaknuo kako se ništa ne može postići bez učvršćivanja vladavine prava te je naveo kako su brojni slučajevi u kojima politički lideri, stranke i institucije zaobilaze, ignoriraju ili u nekim slučajevima izravno krše norme utvrđene ustavima i zakonima ne bi li ostvarili svoje političke ciljeve", prenosi OHR.

Navedeno je kako OHR i Delegacija Europske unije te druge međunarodne organizacije u ovakvoj situaciji nastoje, bliskom međusobnom suradnjom te kroz komunikaciju s lokalnim političarima, pomoći rješavanju političkih problema i potaknuti provedbu reformi nužnih za napredovanje BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙