FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Problemi poizvođača mlijeka u Vukovarsko-srijemskoj županiji

VINKOVCI, 8. svibnja 2013. (Hina) - Zbog aflatoksina u mlijeku u Vukovarsko-srijemskoj županiji u blokadi je još uvijek 218 proizvođača mlijeka s ukupnom dnevnom proizvodnjom od oko 12.000 litara, izvijestio je Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj te županije.

U tome odjelu procjenjuju kako zbog neotkupa mlijeka dnevna šteta koju trpe proizvođači u čijem je mlijeku registiran aflatoksin iznosi ukupno oko 35.000 kuna.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i ruralni razvoj Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić podsjeća kako je na području te županije u sklopu Operativnog programa poticanja govedarske proizvodnje izgrađeno 26 farmi, od kojih tri nisu u funkciji.

Problemi s kojima se farme suočavaju su niska otkupna cijena mlijeka, nedostatak hrane za ishranu stoke zbog katastrofalne suše u 2012. i zabrane otkupa mlijeka, što se negativno odrazilo na mogućnost otplate kredita pa gotovo svi vlasnici farmi traže reprogram kredita kod HBOR-a, navodi Matić.

O teškom stanju u govedarstvu i mljekarstvu u Vukovarsko-srijemskoj županiji govore i podaci kako je u županiji svake godine broj krava manji za oko 1.000, dok je na razini države svake godine manje oko 15.000 krava.

Samo u 2012. godini 129 vukovarsko-srijemskih proizvođača odnosno desetak posto od ukupnog broja, odustalo je od proizvodnje mlijeka. Broj mliječnih krava u toj je županiji od 1. ožujka manji za 281 grlo, pri čemu ih je 61 završilo u klaonici, 51 krava je uginula, a ostale su prodane, dijelom i kako bi vlasnici mogli otplatiti dugove, ističu iz županijskog upravnog odjela za poljoprivredu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙