FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bangladeš zatvorio 18 tvornica nakon rušenja tvorničke zgrade u travnju

DAKA, 8. svibnja 2013. (Hina/AFP) - Bangladeš je zatvorio 18 tekstilnih tvornica iz sigurnosnih razloga nakon rušenja deveterokatnice 24. travnja u kojoj su bili smješteni pogoni za izradu tekstila, pri čemu je, po novim podacima, život izgubilo više od 800 ljudi, izjavio je u srijedu ministar za tekstil Abdul Latif Sidik.

"Zatvoreno je 16 tvornica u Daki i dvije u Chittagongu", drugom po veličini gradu u Bangladešu, rekao je ministar novinarima, dodajući da će još tvornica biti zatvoreno zbog uvođenja strožih mjera sigurnosti.

Ovo je prva odluka o zatvaranju tvornica koje su donijele vlasti od rušenja tvorničke zgrade koja se nalazila tridesetak kilometara od Dake. U zgradi je bilo pet pogona za izradu tekstila koji su radili za britansku marku Primark i španjolsku Mango. Kad se srušila kao kula od karata ujutro 24. travnja, više od 3.000 radnika bilo je na poslu iako su prethodnog dana na zidovima ustanovljene pukotine.

"Utvrdili smo da čak i oni koji su tvrdili da su njihove tvornice u Bangladešu u skladu s najvišim normama nisu u potpunosti poštivali pravila gradnje", istaknuo je ministar.

Vojska je priopćila u srijedu nakon pronalaska desetaka novih mrtvih tijela pod ruševinama tvorničke zgrade da je broj mrtvih u najtežoj industrijskoj nesreći u Bangladešu veći od 800.

"Broj mrtvih se popeo na 803", od kojih je 790 pronađeno pod ruševinama, a 13 je podleglo ozljedama u bolnici, rekao je za agenciju France Presse glasnogovornik vojske Mir Rabi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙