FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o Somaliji: Ostvaren značajan napredak

LONDON, 7. svibnja 2013. (Hina/AFP) Predstavnici 50 zemalja i organizacija okupljeni u utorak u Londonu radi pomoći i obnovi Somaliji zaključili su da je ta zemlja ostvarila značajne napretke unatoč stalnim izazovima, posebice na području sigurnosti.

Prema završnom priopćenju, na konferenciji je zaključeno da je Somalija ostvarila značajne napretke.

"Broj gusarskih napada duž somalske obale bitno je smanjen, glad je u uzmaku, izbjeglice se počinju vraćati, a gospodarstvo se obnavlja", zadovoljno su zaključili sudionici nakon jednog dana razgovora.

Britanska je vlada naglasila svoje zadovoljstvo zbog toga što su se napadi somalskih gusara smanjili za 80 posto.

Sudionici su ipak naglasili da islamistički pobunjenici povezani s Al-Kaidom i dalje ostaju prijetnja za mir i sigurnost.

Britanski premijer David Cameron istaknuo je da atentati poput onoga u nedjelju u Mogadišu, kada je poginulo najmanje 11 ljudi i za koji su odgovornost preuzeli islamisti, podsjeća na obim zadatka koji treba izvršiti u borbi protiv terorizma.

Za podršku snagama sigurnosti i somalskoj vladi London je obećao 41 milijun eura, kao i 171 milijun eura za izbjegavanje nove gladi nakon one između 2010. i 2012. koja je odnijela 260.000 života od kojih je polovica djece mlađe od 5 godina.

Europska unija je obećala 44 milijuna eura pomoći policiji i za uspostavu pravosudnog sustava zemlje kojom više do 20 godina bijesni građanski rat.

Washington je obećao 40 milijuna dolara, koje treba odobriti Kongres.

Human Rights Watch je pozvao sudionike konferencije da izvrše pritisak na somalsku vladi kako bi poduzela konkretne mjere protiv kršenja ljudskih prava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙