FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN odredio skupinu za istraživanje mučenja i logora u Sjevernoj Koreji

ŽENEVA, 7. svibnja 2013. (Hina/Reuters) - Ujedinjeni narodi su u utorak imenovali skupinu koju čini troje istražitelja kršenja ljudskih prava a koja će ispitati navode o mučenjima i radnim logorima u Sjevernoj Koreji u kojima se, vjeruje se, nalazi najmanje 200.000 ljudi.

Pjongjang niječe postojanje takvih logora i ne očekuje se da će surađivati s istragom, rekli su aktivisti. Jednogodišnjom istragom koju je UN-ovo Vijeće za ljudska prava pokrenulo 21. ožujka očekuje se prikupiti dovoljno informacija od preživjelih iz logora i drugih prebjega kako bi se dokumentirala kršenja za koja mnogi kažu da dostižu razmjere zločina protiv čovječnosti i predstavljaju temelj za gradnju budućeg pravnog progona.

"Dovoljno je dokaza izvan Sjeverne Koreje o tome što se događa unutra tako da to vlada više ne može držati pod poklopcem. Zato je ova istraga toliko potrebna", rekla je Julie de Rivero iz organizacije Human Rights Watch.

Istražnim povjerenstvom će predsjedati Michael Donald Kirby, bivši sudac australskog Visokog suda, a u njemu su još Sonja Biserko, osnivačica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, te Marzuki Darusman, sadašnji posebni izvjestitelj za Sjevernu Koreju. Njima će podršku pružati istražitelji, pravnici i forenzičari.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙