FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: očekuju se veća likvidnost i osjetnije oscilacije cijena

ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - Kako u utorak Zagrebačka burza zbog tehničkih razloga nije radila, danas se očekuje reakcija ulagača na niz poslovnih izvješća domaćih kompanija objavljenih toga dana, što bi moglo dovesti do povećane likvidnosti i osjetnijih oscilacija cijena dionica.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 očekuje danas stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks u ponedjeljak je ojačao 0,33 posto, na 1.948 bodova, a Crobex10 0,14 posto, na 1.092 boda. Redovni promet dionicama iznosio je oko 6 milijuna kuna, što je gotovo 5 puta manje nego u petak.

Zagrebačka burza u utorak nije radila zbog tehničkih poteškoća, pa su brokerske tvrtke i ulagači ostali uskraćeni za mogućnost trgovanja, i to baš na dan kada je najviše domaćih kompanija objavilo poslovne rezultate za prvo tromjesečje.

„Dva dana se nije trgovalo na Zagrebačkoj burzi, u utorak zbog tehničkih problema, a u srijedu zbog praznika. Stoga danas očekujem volatilnije trgovanje i nešto veću likvidnost, jer će investitori reagirati na financijska izvješća kompanija za prvo tromjesečje. Ostaje da vidimo kakva će biti njihova reakcija“, kaže Tamas Nagy, broker u Erste&Steiermaerkische banci.

Većina kompanija, čije su dionice sadržane u Crobex indeksima, u utorak je objavila poslovne rezultate.

Tako je Hrvatski telekom (HT) izvijestio da je u prvom tromjesečju zabilježio pad neto dobiti za 34,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 238 milijuna kuna, dok su prihodi smanjeni 6,1 posto, na 1,69 milijardi kuna, pokazuju danas objavljeni nerevidirani rezultati te kompanije.

„S obzirom na teško makroekonomsko okruženje, i nije bilo za očekivati bolje poslovne rezultate“, navodi Nagy.

Poslovni rezultati većine kompanija bili su lošiji nego u istom razdoblju prošle godine.

Grupa Končar, primjerice, zabilježila je u prvom kvartalu dobit nakon oporezivanja u iznosu od 22,9 milijuna kuna, što je 36,6 posto manje u odnosu na isto razdoblje lani.

Nadalje, Viro tvornica šećera u prvom je tromjesečju ostvarila sveobuhvatnu dobit od 2,5 milijuna kuna, što je manje u odnosu na 36 milijuna iz istog razdoblja prošle godine, dok je kutinska Petrokemija poslovala s gubitkom od 54,8 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na isto razdoblje lani kada je gubitak iznosio 3,1 milijun kuna.

Ni sa svjetskih tržišta danas ne stižu poticajni signali. Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, nakon dva dana rasta, jer makroekonomski podaci ukazuju na anemičan rast američkog gospodarstva. Ulagače su razočarali i slabi kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija.

Nakon što je dva dana zaredom dosezao nove rekordne razine, jučer je S&P 500 pao 0,93 posto, na 1.582 boda. Dow Jones oslabio je, pak, 0,94 posto, a Nasdaq indeks 0,89 posto.

Ulagače nije ohrabrilo ni priopćenje nakon dvodnevne sjednice Feda u kojemu američka središnja banka poručuje da će nastaviti provoditi programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica dosadašnjim tempom, a ako bude potrebno, možda će ih i povećati.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, jer ulagače zabrinjava usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Zbog produbljivanja recesije u eurozoni, analitičari očekuju da će na današnjoj sjednici čelnici Europske središnje banke (ECB) smanjiti ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, na 0,50 posto.

„I na europskim burzama danas možemo očekivati blago negativno raspoloženje, dok investitori čekaju odluke ECB-a o kamatnim stopama. Takva odluka barem nakratko mogla bi dati poticaj tržištima. Nove smjernice dat će i novi makroekonomski pokazatelji – indeks potrošačkih cijena u Njemačkoj te podaci o osobnoj potrošnji u SAD-u“, zaključuje Nagy.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙