FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za četvrtak 2. svibnja

ZAGREB, 2. svibnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za četvrtak, 2. svibnja.

KOPENHAGEN - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko boravi u Danskoj gdje će u tamošnjem parlamentu Folketingu prisustvovati ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om. Danska će hrvatski ugovor ratificirati kao 26., pretposljednja članica Unije. Leko će se prvo sastati s predsjednikom danskog parlamenta Mogensom Lykketoftom nakon čega će prisustvovati glasovanju o ratifikaciji Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji tijekom plenarne sjednice parlamenta. U nastavku posjeta Leko će se sastati s danskim ministrom za europske poslove Nicolaiom Wammenom i s predsjednikom Odbora za vanjsku politiku danskog parlamenta Jeppeom Kofodom.

ZAGREB - Potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za promet Siim Kallas boravi u četvrtak i petak u službenom posjetu Hrvatskoj gdje će se sastati s najvišim hrvatskim dužnosnicima. Kallasa će primiti predsjednik Ivo Josipović, a u Banskim dvorima će imati bilateralne sastanke s potpredsjednicima vlade Vesnom Pusić, Nevenom Mimicom (u 11,45 sati) i Brankom Grčićem (u 13 sati) te ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašom Dončićem (u 12.05 sati), koji mu je formalni domaćin u Hrvatskoj. Kallas, estonski predstavnik u EK, razgovarat će i s predsjednikom saborskog Odbora za europske integracije Danielom Mondekarom. Izjave za novinare održat će se u Vladi (12,45 sati, Trg sv. Marka 2).

VATIKAN - Papa u miru Benedikt XVI. vratit će se u Vatikan gdje će svoju mirovinu provesti u obnovljenom samostanu blizu mjesta s kojega njegov nasljednik Franjo sada vodi Rimokatoličku crkvu. Benedikt od 28. veljače, kada je postao prvi papa suvremenog doba koji se odrekao papinskog položaja, živi u papinskoj ljetnoj rezidenciji južno od Rima. Tamo je bio dok su trajali radovi na obnovi samostana u Vatikanu gdje se očekuje da će provesti ostatak svog života. Postojanje jednog Pape istovremeno s bivšim nova je situacija u Vatikanu ali stručnjaci kažu da će to izazvati teškoće samo ako će Benedikt pokušati utjecati na odluke pape Franje, a što je obećao da neće činiti.

Dežurni urednici:

Noć: Neven Leskovar

Prijepodne: Maša Taušan

Poslijepodne: Damir Muštović

Večer: Renata Tomašević

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙