FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodni orguljaški festival na sisačkom području

SISAK, 29. travnja 2013. (Hina) - Međunarodni orguljaški festival Ars Organi Sisciae održat će se od 4. do 12. svibnja, najavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik udruge Ars Organi Sisciae i jedan od vodećih hrvatskih orguljaša Edmund Andler Borić.

Festival se sedmu godinu održava u Sisku i okolici, a osim domaćih orguljaša, ugostit će i ugledne strane glazbenike s vrsnim europskim orguljašem iz Češke Pavelom Kohoutom na čelu.

Festival će se, osim u sisačkim crkvama, održavati i u Martinskoj Vesi, Veleševcu, Žažini i Selima kod Siska, a posvećen je obnovi i predstavljanju bogate orguljaške baštine sisačkoga kraja. Festival je odavno premašio lokalne okvire i postao poželjno odredište europskih koncertnih orguljaša, rekao je Edmund Andler Borić.

Zahvaljujući festivalu, već su obnovljene ili nabavljene i postavljene orgulje u crkvama u Selima, Martinskoj Vesi, sisačkoj katedrali i crkvi sv. Kvirina u Veleševcu, a u tijeku je ili je u planu obnova orgulja u Petrinji, Hrvatskoj Kostajnici, Maloj Gorici i Pešćenici. U Domovinskom ratu na Banovini je uništeno 20 crkvenih orgulja, a mnoge su zapuštene ili uništene za bivše države, podsjetio je Andler Borić.

Uz spomenute glazbenike Andlera Borića i Pavela Kohouta, nastupit će domaći glazbenici, orguljaši Darko Kristović, Milan Hibšer, Pavao Mašić i Krešo Haas. Na violini će nastupiti Goran Končar, Ana Butković na flauti, sopranistica Nina Kobler na gitari, Dario Teskera na trubi i Laura Vadjon na violini. Festival će završiti misom zahvalnicom na kojoj će nastupit članovi Hrvatskoga pjesničkog društva (HPD) "Slavulj" iz Petrinje pod ravnanjem Josipa degl'Ivellija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙