FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 26. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Vlada nije nikoga iznevjerila, a prvosvibanjski prosvjed legitimno je pravo nezadovoljnih skupina u društvu, izjavio je danas hrvatski premijer Zoran Milanović, poručivši međutim kako žali što se nije odmah više rezalo, jer drži da smanjenje bruto plaća za tri posto nije nikakav radikalan potez.

"Plaće nisu stečena prava, one su zarađene", kazao je Milanović u ekskluzivnom intervjuu za Media servis emitiran na Narodnom radiju te podsjetio da su prava korisnika proračuna praktički ostala netaknuta, te nisu smanjivane mirovine. "Kao država i društvo manje zarađujemo i manje stvaramo, ili bar stagniramo, a zahtjevi su veliki", upozorio je premijer, dodavši kako je trebalo "odmah svima", smanjiti bruto plaće deset posto. Upitan hoće li biti rebalansa proračuna Milanović je istaknuo kako se proračun za sad ne puni slabije od očekivanog, te da trenutno nema potrebe za rebalansom. "Uvjeti pod kojima se država zadužuje manje su nepovoljni nego ikada u zadnje četiri godine", kazao je, istaknuvši kako je glavni problem - ne samo u Hrvatskoj već i u Europi - što nema rasta. Smatra da vladina gospodarska politika nije doživjela neuspjeh, jer "mandat traje četiri godine".

Na upit je li kraj rezanjima premijer je rekao kako se nada da jest, no da to ovisi o rastu.

ZAGREB- Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je danas da neće dopustiti monopol pojedinih privatnika u zdravstvu i najavio da će za ključne dijagnostičke i operativne zahvate uskoro biti raspisan javan i transparentan natječaj na koji se mogu javiti svi privatnici, a bit će prihvaćene najbolje i najpovoljnije ponude. "Upravo puštamo natječaj jer smo svjesni da postoje liste čekanja za cijeli niz dijagnostike, koji će biti otvoren za sve privatne zdravstvene ustanove, a ne samo za odabrane, kao do sada", istaknuo je Ostojić na konferenciji za novinare. To neće biti natječaj samo za one iza kojih stoje određene grupacije, kaže Ostojić. Svi će se moći javiti, a oni koji budu odabrani dobit će, primjerice, operacijske postupke na ramenu i stopalu. Ostojić je podsjetio da postoji čak pet privatnih bolnica u Hrvatskoj koje se bave ortopedijom, a do sada su samo tri imale ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO). Što je s druge dvije, upitao je, ustvrdivši kako je riječ o diskriminaciji koju on neće dopuštati. Onemogućit ćemo povratak na staro i dosadašnje pogodovanje na natječajima. Nema više odlijevanja javnih kuna u privatne džepove, a sve to neće utjecati na kvalitetu zdravstvene zaštite, poručio je Ostojić.

VARAŽDIN/MARUŠEVEC - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović posjetio je danas općinu Maruševec u Varaždinskoj županiji, gdje je sudjelovao u starom narodnom običaju kićenja "Zelenog Jure" te u jurjevskoj povorci, ističući važnost zaštite hrvatske nematerijalne kulturne baštine te očuvanje narodnih običaja. Predsjednik je izrazio zadovoljstvo naporom stanovnika Maruševca u očuvanju običaja. "Ljudi u Maruševcu zaista brinu o kulturi i bilo je veliko zadovoljstvo i užitak gledati ovaj lijep običaj. 'Zeleni Jura' je projekt koji bi trebao biti nematerijalna baština", kazao je Josipović. Narodni običaj kićenja "Zelenog Jure" uskoro bi se mogao naći na reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, budući da su zahtjev zajednički uputila ministarstva kulture Hrvatske, Slovenije, BiH-a i Rumunjske, odnosno zemlje u kojima se njeguje taj narodni običaj. Odluka o tome očekuje se u jesen iduće godine.

DUBROVNIK - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš danas je u Dubrovniku, gdje je svečano otvorila dubrovačke Dane Orisa, najavila kako će za desetak dana pred javnost izaći s prijedlogom novoga Zakona o prostornom uređenju i gradnji. Otvarajući skup, koji će trajati do 26. travnja i koji je okupio oko 150 sudionika, uglavnom arhitekata iz zemlje i inozemstva, ministrica je legalizaciju građevinskih objekata nazvala "vrućim krumpirom" za koji u njezinu ministarstvu, rekla je, u početku nisu znali kako ga riješiti. "No, mi u Ministarstvu krenuli smo se boriti s ovim problemom koji otvara puno pitanja kad ga gledate očima običnog čovjeka. Najveći uspjeh legalizacije upravo je svijest o prostoru odnosno svijest da nije dobro imati nelegaliziranu zgradu", poručila je ministrica. U tom je smislu izvijestila kako je u tijeku izrada Zakona o prostornom uređenju, gradnji i inspekciji s kojim će za desetak dana izaći pred javnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙