FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ashton za NYT o Srbiji i Kosovu: Drukčija balkanska priča

ZAGREB/NEW YORK, 26. travnja 2013. (Hina) - Posljednjih stotinu godina zapadni Balkan bio je poznat kao kolijevka rata, a odsad će možda biti poznat kao kolijevka mira, napisala je visoka povjerenica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton u autorskom članku za američki dnevni list New York Times.

"Nedavna povijest zapadnog Balkana pisana je krvlju. Od njegove uloge u pokretanju Prvog svjetskog rata, do okupacije i otpora u Drugom svjetskom ratu do sukoba i barbarstva koje je uslijedilo nakon raspada bivše Jugoslavije, ljudi u tim krajevima doista su mnogo propatili", piše ashton za NYT.

I dodaje - "u petak su Hashim Thaci i Ivica Dačić odlučili raditi drukčije; nakon šest mjeseci izravnih pregovora, premijeri Srbije i Kosova suglasili su se da normaliziraju odnose".

Ashton napomionje da nije sve gotovo, da predstoji puno posla, ali da su "prošlog tjedna dva hrabra muškarca odabrala put na kojem piše 'mir'".

Potom Ashton prepričava okolnosti u kojima su se Thaci i Dačić prvi put susreli, kako je sliku njihovog pozdrava čuvala sve dok obojica nisu bila spremna za njezino objavljivanje, da je prvi sastanak trajao tek sat vremena, a neki poslije i 14 sati, da je zvala i druge dužnosnike, jer je "dogovor mogao uspjeti samo ako je iza njega bila široka koalicija i u Srbiji i na Kosovu".

U konačnici su, piše Ashton, obje strane našle zajedničko stajalište glede razine autonomije koju bi trebali uživati kosovski Srbi i da su njihov dogovor pozdravili svi svjetski političari.

Svjesna da je riječ samo o sporazuma na papiru, Ashton ističe da još treba puno toga učiniti kako bi se on proveo u stvarnosti, ali ističe da se iz tijeka pregovoraq moglo mnogo naučiti.

Visoka povjerenica u NYT-u piše da je u posljednjih šet mjeseci svjedoćila transformaciji političara iz Beograda i Prištine u mirotvorce. Pritom napominje kako su oni znali da se izlažu opasnosti ali se, "što im služi na čast", nisu predomislili.

Ashton u New York Timesu ističe kako današnja Europa, zapravo veći dio svijeta, nije potpuno čist i da se višeruki identiteti ne uklapaju u jednostavne postavke nacionalčne države u 19. stoljeću.

"Jedan od najvećih izazova današnjice je priznati tu nečistoću i pomoći ljudima različitih identiteta naći način dijeljenja istog prostora u duhu međusobnog poštovanja.

Ashton kaže da Europska unija može biti prevaga, jer je riječ o velikom eksperimentu u kojem se pokušava postići da raznolikost radi u korist svih.

"Ona (EU) ima nedostataka, ali u konačnici funkcionira", napominje Ashton, objašnjavajući zašto su sve države europskog jugoistoka iskazale želju za članstvom odmah po stjecanju neovisnosti, što sad čine i Srbija i Kosovo.

Ashton također naglašava vrijednost "meke sile" koju ima EU svojim vrijednostima poput demokracije i slobode, koje katkad vrijede više od "tvrde sile" - gospodarske snage i, katkad, vojne sile.

"Tvrda sila traži kalkulaciju, meka sila nagrađuje imaginaciju", napisala je Ashton, ustvrdivši da su Thaci i Dacic ušli u njezin ured s hrabrom idejom bolje budućnosti za svoje građane.

"I u tome je moja nada, naglašavam, "nada" jer to još nije sigurna stvar", napisala je na kraju članka Ashton.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙