FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Goranka Horjan u Strasbourgu o projektu eCultvalue

ZAGREB, 26. travnja 2013. (Hina) - Predsjednica Europskoga muzejskog foruma (EMF) i ravnateljica Muzeja Hrvatskoga zagorja Goranka Horjan za boravka u Strasbourgu izvijestila je članove Komiteta za kulturu, znanost, obrazovanje i medije Vijeća Europe o projektu eCultvalue u kojemu aktivno sudjeluje kao predstavnica partnera, priopćeno je danas iz Muzeja Hrvatskoga zagorja.

Podsjeća se da je projekt eCulvalue dobio potporu Europske komisije u okviru 7th Framework Support Action programa. Horjan je, kako se navodi, odgovarala i na pitanja zastupnika o radu muzeja u razdoblju krize te o novoj ulozi koju muzeji imaju kao snažan element socijalne kohezije.

Istaknula je da razdoblje krize uvijek donosi teškoće ustanovama u kulturi jer preoblikuje javno mišljenje i potporu publike i medija prema institucijama, te ocijenila da se muzeji ne bi smjeli gledati kao nepotreban trošak već kao ono što doista i jesu - generatori razvoja.

Podsjetila da se bez razvoja kulture ne može govoriti o razvoju, što stoji u Lisabonskoj deklaraciji koju su potpisali europski muzealci okupljeni u mreži ICOM Europa,.

Goranka Horjan istaknula je i kako muzeji, osim što potiču kreativnost i inovativnost, pridonose i razvoju kulturnoga turizma te dobivaju i novu ulogu u rješavanju čitavoga niza pitanja vezanih za zajednicu, a kao ilustrativan primjer spomenula je Muzej grada Liverpoola.

Horjan je u srijedu, 24. travnja, sudjelovala u Strasbourgu u Palači Rohan na dodjeli godišnje muzejske nagrade Vijeća Europe Rautenstrauch-Joest muzeju iz Koelna. Riječ je o nagradi koju dodjeljuje Vijeće Europe u suradnji s EMF-om , a dodjeli te nagrade prisustvovali su brojni predstavnici zemalja članica Vijeća Europe, veleposlanici i članovi Komiteta za kulturu, znanost, obrazovanje i medije kojemu predsjedava Gvozdan Flego.

Nakon dodjele te nagrade u poslijepodnevnim satima održana su i izlaganja ravnatelja nagrađenoga muzeja Klausa Schneidera i Goranke Horjan o suvremenim trendovima u muzejskoj struci, s posebnim naglaskom na nove tehnologije te kriterije prema kojima se procjenjuje izvrsnost pojedinih muzeja u sklopu aktivnosti EMF-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙