FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turistički klaster konkurentnosti za efikasnije korištenje EU fondova

ZAGREB, 26. travnja 2013. (Hina) - Ministarstvo turizma je u suradnji s ministarstvima regionalnog razvoja i fondova EU te gospodarstva pokrenulo stvaranje klastera konkurentnosti hrvatskog turizma koji bi trebao omogućiti kvalitetnu identifikaciju, kreiranje i apliciranje projekata na strukturne EU fondove, izvijestili su iz Ministarstva.

Inicijalni sastanak o pokretanju tog klastera održan je danas u Ministarstvu turizma, a okupio je oko 150 sudionika iz turističkog i pratećih sektora uz predstavnike tri navedena ministarstva.

Klaster će, naime, okupiti privatni, javni, civilni i znanstveni sektor na svim razinama, a na sastanku je predstavljen proces programiranja za korištenja sredstava iz strukturnih fondova EU-a s naglaskom na turističke projekte, kao i model formiranja i način rada klasterskog udruživanja.

Ministar turizma Darko Lorencin istaknuo je da je turistički sektor karakterističan zbog svoje horizontalnosti odnosno doticaja s mnogim drugim sektorima, što u organizacijskom smislu predstavlja određeni izazov.

Stoga će klastersko udruživanja omogućiti jasnije, jednostavnije i konciznije apliciranje projekata i korištenje sredstva iz EU fondova čime bi se pridonijelo jačanju kvalitete destinacija i konkurentnosti cjelokupnog turističkog sektora, kazao je.

Klaster konkurentnosti je model za kreiranje strateških i projekata od nacionalnog interesa preko tzv. turističkih platformi koje su definirane ključnim proizvodima hrvatskog turizma iz Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. Riječ je primjerice o platformi nautičkog, zdravstvenog, poslovnog, kulturnog ili golf turizma, od kojih će svaka na svom području i u suradnji relevantnih dionika na nacionalnoj, regionalnim i lokalnim razinama definirati strateške projekte i mreže projekata od nacionalnog interesa, ističu iz Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙