FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ulagače na Wall Streetu ohrabrili poslovni rezultati kompanija

NEW YORK, 26. travnja 2013. (Hina/Reuters) - U četvrtak su na Wall Streetu cijene dionica porasle, jer su ulagače ohrabrili dobri kvartalni poslovni rezultati kompanija i pad nezaposlenosti u SAD-u prošloga tjedna.

Dow Jones ojačao je 0,17 posto, na 14.700 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,40 posto, na 1.585 bodova, a Nasdaq indeks 0,62 posto, na 3.289 bodova.

S&P 500 indeks porastao je jučer peti dan zaredom jer je, nakon niza slabih makroekonomskih izvješća, ulagače ohrabrio podatak da je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao za 16.000, na 339.000, niže nego što se očekivalo, što ukazuje na poboljšanje situacija na američkom tržištu rada.

Uspon burzovnih indeksa zahvaljuje se i boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija.

Među najvećim je dobitnicama bila dionica Dow Chemicala, s rastom cijene za 5,6 posto, jer je dobit tog proizvođača kemijskih proizvoda u prvom tromjesečju skočila 33 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ulagači su se plašili slabih rezultata kompanija jer su početkom godine američke vlasti povećale poreze na plaće i smanjili proračunsku potrošnju.

No, od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovne rezultate, njih 68 posto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti.

U fokusu ulagača bio je jučer i telekomunikacijski sektor. Indeks tog sektora ojačao je 1,7 posto, a među najvećim je dobitnicama bila dionica Verizona, s rastom cijene za 2,7 posto, nakon naznaka da taj telekomunikacijski div priprema ponudu za preuzimanje preostalog udjela u kompaniji Verizon Wireless, u kojoj već drži udjel od 55 posto. Preostali udjel u vlasništvu je britanskog Vodafonea.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,17 posto, na 6.442 boda, a frankfurtski DAX 0,95 posto, na 7.832 boda. Pariški CAC oslabio je, pak, 0,06 posto, na 3.840 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙