FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Model JPP za dugoročne uštede i efikasnije upravljanje građevinama

ZAGREB, 25. travnja 2013. (Hina) - Agencija za javno-privatno partnerstvo (JPP) najavila je danas da će 3. svibnja u Opatiji održati konferenciju o JPP-u na kojoj će dodatno informirati zainteresiranu javnost o prednostima tog modela u odnosu na tradicionalan model građenja i upravljanja građevinama.

JPP osigurava dugoročne uštede održavanja, efikasnije i strogo kontrolirano upravljanje, veću odgovornost jer se točno zna tko i koliko plaća, čime se u konačnici dobija i kvalitetnija javna usluga, istaknuo je na današnjem susretu s novinarima ravnatelj te agencije Damir Juričić.

Naglasio je da je modela JPP-a trenutno trend u svijetu kojem se priklanja sve više zemalja nastojeći na taj način razvijati i dugoročno kvalitetno održavati javne građevine.

S obzirom na stanje hrvatskih javnih građevina i gospodarsku situaciju vjeruje da će taj model u budućnosti više zaživjeti i u Hrvatskoj, ali za to je potrebno da javnost, i stručna, i politička i šira, ima više pravih informacija o tom modelu.

JPP je i učinkovit antikorupcijski instrument, a sa novim poboljšanim zakonodavnim okvirom i instrumentima nadzora i kontrole u sklopu toga Hrvatska je među vodećim u svijetu, za što je priznanje stiglo i iz Kanade, vodeće zemlje u svijetu u realizaciji projekata JPP-a, istaknuo je Juričić.

Unatoč tome, u Hrvatskoj se taj model još nedovoljno cijeni i prepoznaje, često mu se pripisuju i negativne konotacije, a za njegov uspjeh potrebna je prije svega kvalitetno informiranje, razumijevanje i politička podrška.

Važnim je istaknuo da javni partner u tim projektima ne ulaže ništa iz proračuna, dok se ne napravi građevina, nakon čega plaća najamninu, pa je zapravo privatni partner glavni ulagač. Rizici, kojih u svakom projektu JPP-a ima 150 do 200, se ugovorno raspodjeljuju na partnere, pri čemu privatni partner, jedna ili više tvrtki udružene u konzorcij, snose rizike građenja, opremanja, kasnije održavanja i sličnog, a javni partner primjerice rizike promjene zakonskih propisa i druge.

Trenutno je u hrvatskom registru JPP projekata njih 12, uskoro se u taj registar očekuje upis i 13-og (zagrebačka Zračna luka), i samo se ti projekti mogu nazvati JPP-om jer su prošli kompleksnu proceduru za takve projekte, istaknuo je Juričić.

Od tih 13 projekata, koji bi mogli početi u iduće dvije godine, najspremniji i najizvjesniji za realizaciju je njih sedam, ukupne vrijednosti oko 275 milijuna eura, među kojima su zagrebački Trg pravde, Neuropsihijatrijska bolnica u Popovači, Hrvatski državni arhiv, Hrvatski povijesni muzej te nekoliko škola u Istri, Varaždinu i Dubrovniku.

Ukupna vrijednost svih potencijalnih projekata je oko milijardu eura i dosta novca za to bi se moglo povući i iz fondova EU-a jer Europska komisija upravo radi na novoj uredbi za spajanje JPP-a i fondova EU-a, naglasio je Juričić dodavši da je Hrvatska što se toga tiče spremna već od 1. srpnja.

(Hina) xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙