FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Wall Streetu cijene porasle nakon dobrih poslovnih rezultata

NEW YORK, 24. travnja 2013. (Hina/Reuters) - U utorak su na Wall Streetu cijene dionica snažno porasle, jer je ulagače ohrabrio niz boljih nego što se očekivalo poslovnih izvješća kompanija i podatak o rastu prodaje novih kuća u SAD-u.

Dow Jones indeks ojačao je 1,05 posto, na 14.719 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,04 posto, na 1.578 bodova, a Nasdaq indeks 1,11 posto, na 3.269 bodova.

Najveći je dobitnik jučer bio građevinski sektor, zahvaljujući podatku da je prodaja novih kuća u ožujku u SAD-u porasla za 1,5 posto, što budi nadu u oporavak tržišta nekretnina. PHLX indeks građevinskog sektora skočio je 3,8 posto.

Pozitivno su na tržište utjecali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija, kao što su Netflix, Travelers Cos, Coach…

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa koje su dosad objavile rezultate za prvo tromjesečje, njih 69 posto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada, više od 67 posto u posljednja četiri kvartala.

Jučerašnji uspon cijena u jednom je trenutku poremetila 'tweet' poruka novinske agencije Associated Press, koja se kasnije pokazala lažnom, o dvjema eksplozijama u Bijeloj kući i ranjavanju predsjednika Baracka Obame.

Na tržištu je zavladala panika, pa je u samo tri minute S&P 500 indeks pao gotovo jedan posto, čime je izbrisano oko 136 milijardi dolara tržišne vrijednosti dionica. No, ubrzo se pokazalo da su krivci za tu 'vijest' hakeri koji su upali u AP-ov Twitter profil, pa su se cijene dionica oporavile.

Nakon zatvaranja tržišta, cijena dionice Applea skočila je gotovo 5 posto, nakon što je taj tehnološki div izvijestio o nešto većim nego što se očekivalo prihodima, ali i padu zarade u proteklom tromjesečju.

No, ponajviše je na dionicu utjecala poruka izvršnog direktora Tima Cooka da će do 2015. godine Apple dioničarima podijeliti 100 od ukupno 145 milijardi dolara gotovine kroz povećanje dividende i programa otkupa dionica.

Pozitivno su na tržište jučer utjecale i špekulacije da bi Europska središnja banka uskoro mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku, smanjenjem ključnih kamatnih stopa, s obzirom da svi novi makroekonomski podaci ukazuju na slabljenje gospodarstva eurozone.

Zahvaljujući tome, jučer su snažno porasle cijene dionica na europskim burzama. Londonski FTSE ojačao je 2 posto, na 6.406 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,41 posto, na 7.658 bodova, a pariški CAC 3,58 posto, na 3.783 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙