FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Akademik Cifrić prepustio vođenje "Socijalne ekologije" nakon 21 godine

ZAGREB, 23. travnja 2013. (Hina) - Znanstveni časopis Socijalna ekologija promijenio je vodstvo nakon 21 godinu izlaženja, budući se s mjesta glavnog i odgovornog urednika povukao njegov osnivač akademik Ivan Cifrić.

Netom izišli broj časopisa za ekološku misao i sociologijska istraživanja okoline Hrvatskog sociološkog društva i Zavoda za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uredio je i pripremio za tisak novi glavni i odgovorni urednik Krešimir Kufrin.

Do sada je časopis objavio blizu 900 radova od čega oko 200 izvornih i preglednih znanstvenih radova, te 18 samostalnih naslova u biblioteci Razvoj i okoliš.

Pokrenut je u vrijeme Domovinskog rata, stvaranja samostalne države i tranzicijskih promjena hrvatskog društva, na tragu ideje održivog razvoja i Agende 21 o održivom razvoju Konferencije UN-a u Rio de Janeiru, istaknuo je Cifrić u uvodnom članku.

Časopis je dio cjelovitoga koncepta socijalne ekologije kao novog istraživačkog područja i znanosti na Odsjeku za sociologiju, koji je uključivao redovitu diplomsku i postdiplomsku nastavu, istraživačke projekte, znanstvene skupove i biblioteku posebnih izdanja. Povezuje znanost, upravu i socijalne inicijative.

Kolikogod se čini da je čovječanstvo u razvoju otišlo mnogo dalje na lokalnim, regionalnim i nacionalnim razinama, toliko je očito da se ekološka drama čovječanstva nije smanjila već povećala. Čovjekov položaj u društvu postaje sve teži, a sistem društvu postaje sve veći teret, zaključuje dvedesetjednogodišnje iskustvo časopisa akademik Ivan Cifrić i ističe kako je socijalna dimenzija problema ključna za čovjekov optimizam i budućnost.

Akademik Ivan Cifrić (1946) redoviti je profesor na Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pokretač i predavač novih predmeta, studija, časopisa i biblioteka iz područja socijalne ekologije. Bio je organizator nekoliko domaćih interdisciplinarnih znanstvenih skupova te je objavio više od stotinu znanstvenih radova i najmanje 13 knjiga. Vodio je više državnih projekta, među kojima su i Socijalnoekološki i modernizacijski procesi u Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙