FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Operni Oscari Jonasu Kaufmannu i Nini Stemme

LONDON, 23. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Njemački tenor Jonas Kaufmann i švedska sopranistica Nina Stemme dobitnici su nagrade International Opera Awards za najbolje operne pjevače na svečanosti koja je održana u londonskom Hilton Park Lane hotelu.

Operni Oscari, kako su prozvali premijerno izdanje ove nagrade, podijeljeni su u 21 kategoriji, a izbor su zajednički organizirali ugledni magazin 'Opera', te britanski businessman Harry Hyman. O pobjednicima je odlučivala posebna desetočlana komisija sastavljena od uglednih opernih djelatnika, pjevača i kritičara.

"Operni umjetnici unose život i dušu u svoj posao, no njihove dobre predstave ponekad nisu prepoznate. Nadamo se kako će ova nagrada podići važnost opere u ljudskoj svijesti. Vrlo malo opernih kuća u svijetu je imuno na financijske probleme što može uništiti kreativnost. Nadam se kako će jednog dana ljudi ovu nagradu prepoznati kao operne Oscare," kazao je urednik u Opera magazinu John Allison.

Nagradu za najbolju opernu kuću dobila je opera u Frankfurtu, najboljim dirigentom je proglašen glazbeni direktor britanske Royal Opera House Antonio Pappano, najboljom mladom opernom pjevačicom proglašena je Britanka Sophie Bevan, a najboljim mladim dirigentom proglašen je Talijan Daniele Rustioni. Nagradu za životno djelo dobio je bivši izvršni direktor operne kuće Glyndebourne George Christie. Najbolji orkestar ima newyorška Metropolitan Opera, a najbolji zbor Cape Town Opera.

Ukupno je bilo 1.500 nominacija iz 40 zemalja svijeta.

VAŽNIJE NAGRADE:

Najbolja operna kuća: Frankfurt Opera

Najbolji dirigent: Antonio Pappano

Najbolji operni pjevač: Jonas Kaufmann

Najbolja operna pjevačica: Nina Stemme

Najbolja mlada pjevačica: Sophie Bevan

Najbolji mladi dirigent: Daniele Rustioni

Najbolja svjetska premijera: "Written on Skin" (George Benjamin) - Aix-de-Provence

najbolja nova produkcija: "The Legend of the Invisible City of Kitezh," (Nizozemska opera i Dmitri Černiakov)

Najbolji orkestar: Metropolitan Opera

najbolji zbor: Cape Town Opera

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙