FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 22. travnja 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - Hrvatski će sabor sutra nastaviti zasjedanje raspravom o konačnom tekstu izmjena Zakona o šumskom reprodukcijskom materijalu, koji predviđa završnu tehničku prilagodbu nacionalnog zakonodavstva europskim propisima u području šumskog reprodukcijskog materijala. Zakon se u tom smislu usklađuje s europskim direktivama o stavljanju na tržište šumskog reprodukcijskog materijala, prvenstveno u odnosu na uvoz, odnosno činjenicu da po pristupanju u EU Hrvatska postaje dijelom jedinstvenog tržišta, pa više nema uvoza iz država članica Unije, već se uvodi novi termin "premještanje". Od dana pristupanja u EU Hrvatska više neće moći samostalno odlučivati o priznavanju jednakovaljanosti šumskog reprodukcijskog materijala iz trećih država. Tu će jednakovaljanost ubuduće određivati Vijeće EU, a iznimno Europska komisija koja može ovlastiti države članice da donose odluke o jednakovaljanosti pojedinih svojti šumskog reprodukcijskog materijala iz određenih država. Zahtjev Europskoj komisiji za odobrenje korištenja šumskog reprodukcijskog materijala podnosit će Ministarstvo poljoprivrede, kao i zahtjev za zabranu stavljanja na tržište takvog materijala.

ZAGREB - U MORH-u su danas potvrdili da su dužni, osim isplate odštete zbog nezakonitog umirovljenja, Dunji Zloić Gotovini prema presudi upravnog suda iz 2006. godine, kao djelatnoj vojnoj osobi ponuditi adekvatno radno mjesto sukladno stručnoj spremi i činu. "Dunji Gotovini ponuđeno je da se vrati na posao, a o njoj ovisi hoće li to prihvatiti", potvrđeno je to danas u MORH-u, u kojem nisu željeli komentirati zašto ministarstvo nije postupilo po presudi upravnog suda iz 2006. godine.

Po toj presudi, supruga umirovljenoga generala Ante Gotovine, dobila je spor protiv Ministarstva obrane zbog nezakonitog umirovljenja i otpusta iz službe 2004. godine i osim što bi trebala biti vraćena na posao, trebala bi dobiti oko 700 tisuća kuna odštete, potvrdio je njezin odvjetnik Ivo Farčić. Odbio je govoriti o detaljima presude kao i hoće li se Dunja Gotovina vratiti na posao, rekavši da "nema mandat svoje stranke govoriti o osobnim stvarima". Ni u MORH-u nisu željeli podrobnije komentirati taj predmet.

RIJEKA - Proglašena je elementarna nepogoda za sve lokalne jedinice s područja Gorskog kotara u primorsko-goranskoj županiji, koje je tijekom veljače i ožujka ove godine zahvatilo sniježno nevrijeme s velikim količinama snijega, kazao je danas obnašatelj dužnosti primorsko-goranskog župana Vidoje Vujić. On je na redovitoj konferenciji za novinare izvijestio da je elementarna nepogoda proglašena za gradove Čabar, Delnice i Vrbovsko te za općine Brod Moravice, Fužine, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora i Skrad. Kazao je da lokalne jedinice trebaju u roku od osam dana dostaviti prvo priopćenje, a u roku od 30 dana konačno izvješće o šteti, nakon čega će županijsko povjerenstvo za elementarne nepogode procijeniti štete i odlučiti kako će se nadoknaditi. Po podacima iz nekoliko goranskih gradova i općina, troškovi čišćenja snijega na tom području ove godine su dvostuko veći nego je to uobičajeno, a povećani će biti i troškovi za uređenje i popravak oštećenih cesta.

ZAGREB - Niti jedan od predloženih svjedoka ponovno se nije pojavio na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi medija, a nakon Sanaderove obrane novčanom je kaznom zbog odugovlačenja postupka danas kažnjen i odvjetnik HDZ-a Davorin Budin. Bivši šef Sanaderova osiguranja Davor Blažević Tigar nije primio sudski poziv, dok su bivši HDZ-ov Saborski zastupnik, redatelj Petar Selem i Sanaderov ministar gospodarstva pa obrane Branko Vukelić javili da su na rehabilitaciji, odnosno bolničkom liječenju. Liječničku ispričnicu, kojom dokazuje da je na bolovanju od 18. travnja, sudu je dostavio i bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin koji je početkom mjeseca zbog nedolaska na raspravu kažnjen s 5.000 kuna. Sud tada nije prihvatio njegovo opravdanje da nije mogao doći zbog ranije zakazanih poslovnih obveza. Na tom su ročištu zbog nemarnog pozivanja svojih svjedoka s 5.000 kuna kažnjeni i Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković. Istu je kaznu danas, "zbog odugovlačenja postupka i zlouporabe prava" sutkinja Ivana Čalić odredila i HDZ-ovu odvjetniku Budinu jer od pripremnog ročišta u ožujku prošle godine nije pribavio dokumentaciju o nabavi HDZ-ovog BMW-a koji je u stvari koristio premijer Sanader.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙