FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ruski islamistički pobunjenici kažu da nisu u ratu sa SAD-om

MOSKVA, 21. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Skupina koja vodi islamističku pobunu protiv Rusije je, ograđujući se od bombaških napada u Bostonu, u nedjelju izjavila da nije u ratu sa Sjedinjenim Državama.

Etnički Čečen 26-godišnji Tamerlan Carnajev, koji je u petak ubijen u oružanom sukobu s policijom SAD-a, i njegov mlađi brat, 19-godišnji Džohar, osumnjičeni su da su prošlog ponedjeljka izvršili bombaški napad u kojem su ubijene tri a ranjeno 176 osoba.

Tamerlanov posjet ruskom nestabilnom sjevernom Kavkazu prošle godine potaknuo je sumnje da je možda kontaktirao militantne islamističke skupine koje vode borbu za uspostavu islamističke države na tom prostoru.

Izjava militanata koji djeluju u Dagestanu, gdje su braća Carnajev živjela kao djeca, kaže da Kavkaski emirat, koji vodi pobunu i na čijem je čelu najtraženiji čovjek u Rusiji Doku Umarov, ne ratuje protiv Sjedinjenih Država.

"Kavkaski mudžahedini ne vode vojne akcije protiv Sjedinjenih Država. Mi se borimo s Rusijom koja je odgovorna ne samo za okupaciju nego i za užasne zločine nad muslimanima", kaže se u izjavi koja izravno ne govori o vezama s napadima ili braćom Tamerlan.

Kavkaski islamisti su u izjavi nastojali i potaknuti sumnje da su ruske službe sigurnosti upletene u napade u Bostonu.

"Ako je vlada SAD-a doista zainteresirana za nalaženje stvarnih organizatora eksplozija u Bostonu onda se treba usredotočiti na upletenost ruskih specijalnih službi u te događaje", kaže izjava bez dodatnih pojedinosti.

Izjava također podsjeća da je Umarov, "emir kavkaskog emirata", objavio moratorij na napade na civile u Rusiji.

"Čak i glede našeg neprijatelja, ruske vlade s kojom se bori Kavkaski emirat, zapovijed kavkaskog emira Dokua Emirova da se zabranjuju napadi na civilni ciljevi ostaje na snazi".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙