FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli predsjednički izbori u Paragvaju

ASUNCION, 21. travnja 2013. (Hina/AFP) - Paragvajci su u nedjelju ujutro po mjesnom vremenu krenuli na birališta kako bi izabrali novog predsjednika, a favoriti su dvojica kandidata desnice, kralj duhana Horacio Cartes i odvjetnik Efrain Alegre koji obećaje da će stati na kraj korupciji.

Birališta će biti otvorena do 16 sati (19 sati po srednjoeuropskom vremenu), a rezultati se očekuju tijekom večeri. Ovi će izbori, podsjeća AFP, okončati političku krizu koja je izbila 2012., nakon što je bivši biskup San Pedra, Fernando Lugo, prvi predsjednik ljevice izabran 2008., ostao u parlamentu bez svog glavnog saveznika te ga je desnica lišila vlasti.

Lugo je prije pet godina pobijedio na čelu široke koalicije koja je uključivala i ljevicu i liberale. No nakon krvavog sukoba između policija i seljaka bezzemljaša smijenili su ga kratkim postupkom u parlamentu zbog lošeg upravljanja zemljom. Nije pozvao vojsku u pomoć već se povukao.

Dvojica favorita, Cartes i Alegre, izbornu su kampanju vodila na protuoptužbama.

Alegre (50) optužuje protivnika za trgovinu drogom i za krijumčarenje deviza, dok Cartes pak optužuje Alegrea da je kao ministar javnih radova od 2008. do 2011., pronevjerio 25 milijuna dolara iz svog portfelja.

Cartes, 56-godišnji kandidat stranke Colorado, jedan je od najbogatijih ljudi u zemlji veličine Njemačke, smještene između Brazila i Argentine. Na čelu je 25 različitih poduzeća (banaka, poduzeća za proizvodnju soje, gaziranih napitaka, mjenjačnica i slično) i predsjednik je nogometnog kluba Libertad iz Asunciona. Stranci Colorado, koja je vladala Paragvajem od 1947. do 2008. a optužuju je za korupciju i klijentelizam, pristupio je tek 2009.

Nekažnjivost i korupcija ukorijenjeni su u Paragvaju gdje je krijumčarenje raširen posao, od elektronike do cigareta. Krijumčarima ide na ruku propusnost granica. Kokain se krijumčari od Bolivije, Paragvaja i Brazila do Europe. Paragvaj je osim toga 2. svjetski proizvođač kanabisa.

Cartes tvrdi da će on najbolje privući strana ulaganja i poboljšati izglede zemlje čije se gospodarstvo temelji na soji čiji je 4. svjetski izvoznik.

Gospodarski rast je održan, no Paragvaj je duboko podijeljen i siromaštvo pogađa 52 posto stanovništva od kojih 20 posto živi u krajnjoj bijedi, napose Indijanci.

Da bi smanjio siromaštvo, Efrain Alegre obećaje otvoriti 200.000 radnih mjesta na godinu.

Fernando Lugo, pobjednik predsjedničkih izbora 2008., nije se mogao natjecati za drugi mandat, ali se kandidirao za mjesto senatora na parlamentarnim izborima koji se u nedjelju održavaju istovremeno s predsjedničkim.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙