FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rogošić: Radman se nije vodio kriterijem kumstva

ZAGREB, 20. travnja 2013. (Hina) - Novoimenovani glavni urednik Prvog programa HTV-a Željko Rogošić izjavio je danas da se glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman prilikom imenovanja urednika nije vodio kriterijem kumstva te da njegove reference govore da je kompetentan za obavljanje te dužnosti.

Radman je u petak imenovao nove ravnatelje i glavne urednike na HRT-u na temelju natječaja koji je objavljen 6. ožujka. Za glavnog urednika Prvog programa HTV-a, na prijedlog novoimenovanog ravnatelja programa HRT-a Gorana Rotima, imenovao je Željka Rogošića za kojeg je poznato da ih veže kumstvo.

Ta je činjenica u dijelu medija izazvala posebnu pozornost, tim više što je u sklopu natječaja održano izjašnjavanje kreativnih zaposlenika HRT-a o kandidatima koje je bilo savjetodavnog karaktera, a na kojem je Rogošić zauzeo predzadnje mjesto.

O Rogošiću su se izjasnila 473 zaposlenika, a njih 142 mu je dalo podršku. Najveću podršku zaposlenika kao kandidat za glavnog urednika Prvog programa HTV-a dobio je Miro Branković, a Rogošić je od pet kandidata zauzeo tek četvrto mjesto.

"Goran Radman se nije vodio kriterijem kumstva, on je ozbiljan čovjek da bi dopustio da mu netko, tko bi eventualno bio nestručan, nekompetentan ili neprofesionalan bude glavni urednik Prvog programa", rekao je danas za Hinu Rogošić.

Dodao je da su sasvim neki drugi kriteriji vodili da se Radman suglasi s prijedlogom Gorana Rotima.

"Moja karijera i moje reference dovoljno govore da sam osoba koja je kompetentna obavljati tu dužnost, a da li je to nekome po volji - nikad svima nije po volji", ustvrdio je.

Nezadovoljstvo odlukom o imenovanju ravnatelja Programa i Glavnih urednika HRT-a danas je izrazila i predsjednica HTV-ovog ogranka Hrvatskog novinarskog društva Elizabeta Gojan, ocijenivši da se radi isključivo o "ljudima glavnog ravnatelja Gorana Radmana".

Ustvrdila je kako je natječaj za čelne ljude bio "apsolutno netransparentan", a kriteriji po kojima su odabrani - "nepoznati".

"Nedopustivo je da se nisu znali programi koji odlučuju o sudbini javne televizije u idućih pet godina, kao i to da je ravnatelj Radman samo 24 sata prije nego je odlučio pitao kandidate koji su njihovi programi", rekla je Gojan Hini.

"Očito su odlučivale neke druge stvari", dodala je.

Gojan je kazala kako Radman preuzma na sebe odgovornost zbog odabira njegova kuma i šogora Željka Rogošića za urednika Prvog programa HTV-a iako je bio među onima koji su dobili najmanji broj glasova potpore na izjašnjvanju kreativnog osoblja.

"Ovako ne može reći - iako sam ravnateljev kum i šogor - dobio sam potporu kreativnog osoblja", dodala je.

Gojan je ustvrdila kako je zapravo riječ o još jednom dokazu da je ravnatelj Radman napravio statut koji mu daje faraonske ovlasti.

Goran Radman danas je bio nedostupan, a Goran Rotim nije želio ništa komentirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙