FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

„Ilustracije i animacije“ Zdenka Bašića u Varaždinu

VARAŽDIN, 19. travnja 2013. (Hina) - U povodu skorog otvorenja 4. internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih, večeras je u Varaždinu, u salonu palače Sermage, otvorena izložba „Ilustracije i animacije“ Zdenka Bašića.

Bašić se varaždinskoj publici predstavlja s četrdesetak ilustracija iz više od 30 slikovnica na kojima je radio. Snjeguljica, Alisa u zemlji čudesa, Frankenstein neki su od likova koje je Bašić „oživio“ u svojim slikovnicama prevedenim na 12 svjetskih jezika, čije ilustracije od večeras mogu vidjeti posjetitelji palače Sermage u Varaždinu.

Među ilustracijama su i prikazi iz Bašićeve prve autorske knjige „Sjeverozapadni vjetar“. U toj se knjizi pojavljuju vile i bića sjeverozapada Medvednice i samoborskog kraja. Knjiga je izdana 2011. godine i ponijela je naslove najbolje knjige za djecu u toj godini, a dobitnik je i nagrade „Grigor Vitez“ i „Kiklop“, a tu knjigu Bašić pretvara i u cjelovečernji igrani film s animiranim dijelovima.

Izložba „Ilustracije i animacije“ može se pogledati do kraja 4. internacionalnog festivala animiranih filmova djece i mladih Varaždin (VAFI), koji počinje 25. i traje do 28. travnja, a osim s izložbom, Zdenko Bašić na Festivalu sudjeluje i kao član žirija.

"Teže mi je gledati 'odrasle' radove i težinu s kojom se svi mi odrasli opterećujemo, tako da se veselim vidjeti i čuti neopterećenu dječju perspektivu jer je tamo kreacija najizvornija", komentirao je svoju ulogu u žiriju VAFI festivala Zdenko Bašić prilikom otvorenja izložbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙