FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor: stanka u raspravi o naknadama za vrhunske sportaše

ZAGREB, 18. travnja 2013. (Hina) - Sabor je jutros započeo raspravu o prijedlogu izmjena Zakona o sportu, no rasprava je prekinuta na zahtjev SDSS-ovca Milorada Pupovca, koji je tražio stanku, tvrdeći da javni mediji krše Ustav i pravo na ravnopravnost svih, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Ministar sporta Željko Jovanović uvodno je naglasio da je riječ o povijesnom zakonu, koji će vrhunske sportaše potaknuti da ostanu aktivni i nakon završetka sportske karijere.

Jovanović je naglasio da Vlada priprema strateške odluke u financiranju sporta provode na temelju opsežne usporedne analize financiranja sporta u Hrvatskoj i EU, te da "napisi o alarmantnim prijetnjama hrvatskom sportu ne stoje".

Objasnio je da zakonske izmjene o kojima danas raspravlja Sabor predviđaju uvođenje naknade za vrhunske sportaše, osvajače olimpijskih i medalja na paraolimpijadama i olimpijadama za gluhe te na svjetskim prvenstvima u olimpijskim sportovima.

Najviša naknada, za osvajače zlatnih olimpijskih medalja, bit će u visini prosječne neto plaće u javnom sektoru, što je oko 5.400 kuna, dok će najniža naknada, za brončane medalje, iznositi 40 posto te plaće, što je oko 3.200 kuna.

Jovanović je naglasio da je riječ o 86 osvajača olimpijskih medalja, 70 osvajača medalja na svjetskim prvenstvima, 8 paraolimpijaca te 30 osvajača medalja na olimpijadama gluhih, čije će naknade ukupno iznositi oko 15 milijuna kuna.

Istaknuo je da nije riječ o mirovinama niti o trošku mirovinskog sustava, nego o naknadama za izvrsnost, koje imaju za cilj potaknuti vrhunske sportaše da iza karijere ostanu u sporu kao mentori mladim sportašima.

Kazao je da je cilj izmjena "širiti bazu sporta, kako bi se u nju uključio što veći broj mladih".

"Stvaramo pretpostavke da mladi imaju i uzore i trenere koji će im omogućiti da budu još bolji sportaši", rekao je Jovanović, podsjetivši da se Hrvatska u svijetu prepoznaje po vrhunskim sportašima.

Na Pupovčev zahtjev, u sjednici je određena stanka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙