FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovački automobilski sektor očekuje umjereni rast u ovoj godini

BRATISLAVA, 17. travnja 2013. (Hina/AFP) - Slovački proizvođači automobila, motor slovačkog gospodarstva, očekuju u ovoj godini umjeren rast unatoč sumornom okruženju u Europskoj uniji, objavila je u srijedu udruga tamošnjih proizvođača (ZAP).

Sektor će "nesumnjivo proizvesti više automobila u ovoj godini nego u prošloj kada ih je proizveo 926.555", kazao je novinarima Jozef Holecek, predsjednik Slovačke automobilske industrije (ZAP).

Brojka ipak neće premašiti milijun a stopa rasta neće dosegnuti prošlogodišnjih rekordnih 44,9 posto, dodao je.

Ove će godine u sektoru biti otvoreno 2.000 novih radnih mjesta, povrh sadašnjih više od 74.000. Slovačka ima ukupno 5,4 milijuna stanovnika.

Pojačano zapošljavanje dobra je vijest za zemlju koja se još od globalne financijske krize u 2009. bori s visokom nezaposlenošću. Trenutno je stopa nezaposlenosti blizu 15 posto.

Slovačka je najveći svjetski proizvođač po broju proizvedenih automobila po stanovniku, i na automobilski sektor otpada čak 41 posto ukupne industrijske proizvodnje.

Tvornice u Slovačkoj u vlasništvu su najvećih proizvođača automobila kao što su njemački Volkswagen, južnokorejska Kia Motors i francuski PSA Peugeot Citroen.

Većina automobila sastavljenih u toj srednjoeuropskoj zemlji izvozi se u druge članice EU-a, kao i u Rusiju i Kinu.

Proizvođači u Slovačkoj uspijevaju se nositi s aktualnom krizom na europskom automobilskom tržištu zahvaljujući fokusu na male, ekološki prihvatljive automobile i široku lepezu izvoznih tržišta, uključujući ona izvan EU-a.

"Manji i jeftiniji automobili, proizvedeni u Slovačkoj, idealni su za vrijeme krize", tumači analitičar Slovačke akademije znanosti Vladimir Balaž.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙