FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crnogorska oporba najavljuje žalbu ustavnom sudu i prosvjed u subotu

PODGORICA, 16. travnja 2013. (Hina) - Čelništvo oporbenog saveza Demokratski front (DF) obavilo je u utorak, nakon što je Državna izborna komisija (DIK) dan ranije odbila sve prigovore vezane uz proces izbora za predsjednika Crne Gore, konzultacije s čelnicima ostalih oporbenih stranaka, predstavnicima civilnog društva i građanskih udruga oko idućih demokratskih poteza u osporavanju rezultata izbora te je za subotu najavilo prosvjed.

Kandidat oporbe Miodrag Lekić ranije je rekao da neće priznati rezultat izbora ako DIK potvrdi preliminarne rezultate prema kojima je na predsjedničkim izborima 7. travnja pobijedio Filip Vujanović, navodeći da ne isključuje prosvjede kao oblik političke borbe.

Nakon odluke DIK-a, pravna mogućnost koja stoji na raspolaganju Lekićevu izbornom stožeru je žalba Ustavnom sudu Crne Gore, o čemu je na današnjim razgovorima postignut dogovor.

Unatoč upozorenjima brojnih čelnika Europske unije da se nesporazumi oko izbornog procesa rješavaju u institucijama sustava, prema informacijama podgoričkih medija oporba za subotu najavljuje prosvjed koji, kako navode, ima za cilj "obranu izborne volje građana, ustava i zakona". Najavljuje se da tijekom prosvjeda neće biti isticana stranačka niti nacionalna obilježja, već obilježja Europske unije.

Iz čelništva Demokratskog fronta najavili su također da će "prosvjed biti nadstranački" te da "treba pokazati nezadovoljstvo građana zbog kršenja njihove izborne volje". Dodaju da neće biti postavljani šatori u centru, niti će se prosvjednici danima zadržavati na ulici, kako je ranije najavljivano.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙