FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi na najnižim razinama od početka ožujka

ZAGREB, 16. travnja 2013. (Hina) - Pod utjecajem negativnih kretanja na europskih burzama treći dan zaredom, danas su indeksi Zagrebačke burze dotaknuli najniže razine od početka ožujka, no uz i nadalje slab obujam trgovanja, jer investitorima nedostaju smjernice iz domaćeg gospodarstva.

Oko podneva Crobex je bio u minusu 0,85 posto, na 1.958 bodova, a Crobex10 0,55 posto, na 1.090 bodova.

Oba indeksa na najnižim su razinama od 1. ožujka, kada je Crobex na zatvaranju iznosio 1.957 bodova, a Crobex10 1.090 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 3 milijuna kuna, što je otprilike na istoj razini kao i jučer u ovo doba.

„Pod utjecajem negativnih kretanja na europskim burzama treći dan uzastopno, i Crobexi su danas znatnije oslabili. Nema važnijih domaćih vijesti, a najviše se trguje uobičajeno najlikvidnijom dionicom HT-a", kaže Nigela Bubalo, brokerica i članica Uprave investicijskog društva Credos.

Dionicom HT-a ostvareno je 1,65 milijuna kuna prometa, a cijena joj je blago ojačala, za 0,15 posto, na 213,5 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Ine, s prometom od svega 328.000 kuna. Cijena joj je ojačala 0,58 posto, na 4.250 kuna.

Među većim gubitnicama izdvajaju se dionice Luke Rijeka, s padom cijene za 2,66 posto, na 125,39 kuna, te dionice Đure Đaković Holdinga, koje su pojeftinile 2,6 posto, na 85 kuna.

Svi sektorski indeksi su oslabili, izuzev Crobexkonstrukta koji je oko podneva bio u plusu 0,29 posto. Najveći pad bilježi Crobextransport, za 1 posto.

Na europskim je burzama današnje trgovanje počelo padom cijena dionica, treći dan zaredom, jer raste zabrinutost zbog usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Dodatno, među investitorima je negativno odjeknuo podatak o padu povjerenja njemačkih ulagača u travnju, više nego se očekivalo. Naime, ZEW indeks povjerenja dotaknuo je 36,3 boda, nakon u ožujku zabilježenih 48,5 bodova. Ekonomisti su procjenjivali da će iznositi 42 boda.

Trenutno su pariški CAC, londonski Ftse i frankfurtski DAX u minusu između 0,44 i 0,69 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙