FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za utorak 16. travnja

ZAGREB, 16. travnja 2013. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 16. travnja.

ZAGREB - Švedski kralj Carl XVI. Gustaf i kraljica Silvia doputovat će u državni posjet Hrvatskoj. Kraljevskom paru bit će priređen svečani doček u Uredu predsjednika gdje će ih dočekati predsjednik Ivo Josipović sa suprugom Tatjanom (11.30 sati, Ured predsjednika, Pantovčak 241). Nakon razgovora predsjednik Josipović i švedski kralj obratiti će se novinarima (u 13 sati).

Švedski kralj imat će radni ručak s predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom (u 13.35 sati, Državna rezidencija, Visoka ulica 22) nakon kojeg će se zajedno s kraljicom Silviom sastati s premijerom Zoranom Milanovićem i njegovom suprugom Sanjom Musić Milanović (u 15 sati, Vlada RH, Trg sv. Marka 2).

Švedski kraljevski par u društvu predsjednika Josipovića i njegove supruge obići će Atelije Meštrović gdje se otvara izložba švedskog kipara Carla Millesa (u 15.35 sati, Mletačka 8).

ZAGREB - Švedska kraljica Silvia i Tatjana Josipović, supruga hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, posjetit će Hrvatski državni arhiv (u 12.45 sati, Trg Marka Marulića 21).

BRUXELLES - Europska komisija će u utorak poslijepodne objaviti izvješća za Srbiju, Kosovo i Makedoniju o izgledima za njihov napredak na putu prema Europskoj uniji. Srbiji je za dobivanje datuma za početak pristupnih pregovora potreban dogovor o normalizaciji odnosa s Kosovom, a Beograd je odbio posljednje prijedloge i zatražio nastavak pregovora.

TIRANA - Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton, koja boravi u posjetu regiji, u utorak bi trebala posjetiti Albaniju, a nakon nje ide u Makedoniju. Svrha njezine turneje po regiji je potvrda europske perspektive zemalja u regiji, ohrabrenje reformi i razvoj dobrosusjedskih odnosa.

AKRA - Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad posjetit će Ganu. On je otputovao je u nedjelju iz Teherana na afričku miniturneju koja treba "ojačati veze" na političkom i gospodarskom polju s Beninom, Ganom i Nigerom, velikim svjetskim proizvođačem uranija. Ahmadinedžad kojemu mandat istječe u lipnju, sastat će se s predsjednicima tih triju zemalja i potpisat će protokole o suradnji na području energetike, trgovine, kulture, turizma i zdravstva. Iran koji je pod gospodarskim sankcijama međunarodne zajednice zbog njegova spornog nuklearnog programa, želi si u Africi osigurati potporu u UN-u, poglavito muslimanskih zemalja.

Dežurni:

Noć: Đurđa Beraković

Prijepodne: Darko Vlahović

Poslijepodne: Slavoljub Leko

Večer: Srđan Baković

Tel: **385 1 4808 645

Fax: **385 1 4808 822

E-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙