FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kerry u Tokiju o američkoj politici prema Aziji

TOKIO, 15. travnja 2013. (Hina) - Državni tajnik SAD-a John Kerry je na kraju svoje diplomatske turneje po dalekom istoku obilježene zabrinutostima oko Sjeverne Koreje u ponedjeljak u Tokiju branio preusmjeravanje vanjske politike Washingtona prema Aziji.

Preusmjeravanje SAD-a prema Aziji izazvalo je nelagodu u Pekingu koji se usredotočuje na vojnu dimenziju strategije SAD-a i vidi je kao način da se obuzda rast Kine.

Na kraju njegovog desetodnevnog puta, tijekom kojega je posjetio Seul i Peking, Kerry je nastojao ublažiti kineske zabrinutosti čak i dok je uvjeravao saveznike SAD-a Japan i Južnu Koreju da Sjedinjene Države nikamo ne odlaze.

"Neki bi ljudi mogli biti sumnjičavi spram američke predanosti ovoj regiji", rekao je Kerry studentima na tokijskom Tehnološkom institutu. "Moje obveza vama je da ćemo kao pacifička država koja ozbiljno uzima pacifičko partnerstvo nastaviti graditi našu aktivnu i trajnu nazočnost".

SAD je posljednjih tjedna pojačao svoju vojnu nazočnost u regiji razmjestivši dva raketna obrambena sustava nakon ponovljenih prijetnji Sjeverne Koreje a će napasti SAD i njegove saveznike. Kerry je, ipak, istaknuo da je interes SAD-a u diplomatskom rješenju stanja.

"Sjedinjene Države ostaju otvorene za autentične i vjerodostojne pregovore o denuklearizaciji no odgovornost je na Pjongjangu. Sjeverna Koreja mora napraviti sadržajne korake kako bi pokazala da će poštovati obveze koje je već preuzela a mora poštivati i zakone i norme međunarodnog ponašanja", rekao je Kerry.

Kerry je signalizirajući podršku SAD-a njegovim azijskim saveznicima u govoru rekao, međutim, i da ne želi da teritorijalni sporovi između Japana i Kine ugroze sigurnost i napredak regije.

"Vrijeme je i da dugotrajne teritorijalne zahtjeve ostavimo iza sebe. Ulozi su previsoki a globalno je gospodarstvo prekrhko da bi si itko mogao dopustiti da ti naslijeđeni problemi podijele i zapale regiju", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙