FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tijesna Madurova pobjeda znači nesigurnost u Venezueli

CARACAS, 15. travnja 2013. (Hina/Reuters) - Čovjek kojega je socijalistički čelnik Venezuele Hugo Chavez za života odabrao za svoga nasljednika uspio je tijesno pobijediti na predsjedničkim izborima, ali sad je suočen s oporbenim prosvjedima i velikim gospodarskim i političkim izazovima u toj članici OPEC-a.

Nekadašnji vozač autobusa, 50-godišnji Maduro kojega je Chavez prije nego što je u ožujku umro od raka poželio vidjeti na svojemu mjestu, dobio je 50,7 posto glasova, a oporbeni čelnik Henrique Capriles 49,1, što je razlika od samo 235 tisuća glasova od gotovo 19 milijuna ljudi s pravom glasa.

Caprilesov je rezultat znatno bolji nego što su mu mnogi predviđali, a on odbija priznati poraz i kaže kako njegov tim ima popis od tri tisuće nepravilnosti, od pucnjave iz vatrenog oružja do ilegalnog ponovnog otvaranja zatvorenih biračkih mjesta.

"Ja se danas nisam suočio s jednim kandidatom, nego sa zloupotrebom ovlasti", kaže 40-godišnji guverner savezne države Mirande i zahtijeva ponovo prebrojavanje glasova.

"Gospodine Maduro, vi ste poraženi. Ovaj se sustav urušava poput kule od pijeska: što taknete, sruši se", rekao je.

Duže razdoblje spora oko izbornih rezultata, ocijenio je Reuters, moglo bi izazvati nestabilnost u toj ionako duboko polariziranoj zemlji koja leži na najvećim svjetskim zalihama nafte.

Maduro tvrdi da je pošteno i čisto pobijedio i svoju pobjedu posvećuje pokojnome vođi tzv 'bolivarske revolucije', ali kaže i da pristaje na ponovno prebrojavanje svih glasova.

"Ostvarili smo poštenu, legalnu i ustavnu pobjedu", rekao je Maduro na proslavi pobjede. "One koji nisu glasali za nas pozivam na jedinstvo. Surađivat ćemo za sigurnost i gospodarstvo ove zemlje".

Izborno povjerenstvo objavilo je da je Madurova pobjeda "konačna" i nije dalo naslutiti kad bi se provela revizija.

Tanka pobjeda Maduru ipak daje nesiguran početak tranzicije 'chavizma' u post-chavezovsko razdoblje, a otvara se i mogućnost pojave suparnika u njegovoj vlastitoj socijalističkoj stranci.

Njegovi su pristalice slavili vatrometom, pjesmom i plesom po ulicama, ali proslava nije bila ni izbliza tako bučna kao u Chavezovo doba.

Tijesan je rezultat šokirao gorljive chavezovce koji su se u 14 godina Chavezove vladavine bili navikli na dvoznamenkaste pobjede. Chavez je i u listopadu 2012. Caprilesa pobijedio s razlikom od 11 posto. Madurova se kampanja bila gotovo sasvim temeljila na bliskom odnosu s pokojnim vođom i na pričanju priča o Chavezovim posljednjim danima.

Nakon neuvjerljive pobjede, Maduro danas ima bitno slabiji autoritet u vodstvu širokog vladajućeg saveza u kojem su čelnici vojske, direktori naftnih kompanija i naoružani predstavnici sirotinjskih četvrti.

"Ovo je najteži trenutak u povjesti chavizma, još od 2002.", kaže Javier Corrales, američki politolog i stručnjak za Venezuelu na sveučilištu Amherstu. "Na ovakve rezultate oporba možda neće lako pristati, pa će Maduru biti teško dokazati vodstvu vlastitog pokreta da je čvrst vođa".

Maduru će sad još teže biti prijeći sa sentimentalnih priča o Chavezu na vođenje države čije gospodarstvo usporava, a inflacija galopira. Venezuelu karakterizira, piše Reuters, 'bizantinski' nadzor nad tečajem domaće vlaute i veoma visoka stopa kriminala, među najvišima na svijetu.

"Ovakvi rezultati zahtijevaju duboku samokritiku", kaže Diosdado Cabello, moćni čelnik nacionalne skupštine i osoba koju mnogi Venezuelanci vide kao potencijalnog Madurova suparnika. "Kontradiktorno je što su mnogi siromašni glasali za one koji ih uvijek eksploatiraju", objavio je Cabello na Twitteru. "Preispitajmo sve i otkrijmo vlastite pogreške, ali nemojmo domovinu niti ostavštinu našega zapovjednika (Chaveza) dovesti u pitanje", dodao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙