FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za ponedjeljak, 15. travnja

ZAGREB, 15. travnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za ponedjeljak, 15. travnja:

ZAGREB - Hina će izvještavati o rezultatima i ocjenama prvih izbora za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović sudjelovat će na predstavljanju knjige Vesne Batistić Kos ''Pozitivne obveze prema Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda'' (14 sati, Vijećnica Pravnog fakulteta, Trg maršala Tita 14/II).

SPLIT - Ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorit će Dnevnu bolnicu za liječenje djece oboljele od malignih bolesti u Klinici za dječje bolesti KBC Split. Uređenje i opremanje prostora ukupno je stajalo 2,3 milijuna kuna od kojih je dva milijuna investiralo Ministarstvo zdravlja, a 300 tisuća kuna prikupljeno je humanitarnim aktivnostima. U Splitsko-dalmatinskoj županiji godišnje od malignih bolesti oboli 15-ero djece. Do sada su na liječenje najčešće odlazila u Zagreb, pa će otvaranjem dnevne bolnice njihova terapija biti moguća u Splitu (11 sati, KBC Split, Spinčićeva 1). Izjave za medije ministra Rajka Ostojića, ravnatelja KBC-a Split Darka Duplančića i predsjednice Udruge Sanus Božene Anić predviđene su u 11,50 sati.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na konferenciji za novinare u Ministarstvu pustit će u rad mrežnu stranicu www.upisi.hr, što će označiti službeni početak e-upisa u srednje škole. U prvoj fazi rada Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ), učenici će moći provjeriti svoj elektronički identitet, osobne podatke i ocjene. Projekt, koji će upise učiniti jednostavnijim, transparentnijim i učinkovitijim, uz ministra predstavit će voditelj Projekta e-upisa Vedran Mornar, ravnatelj CARNet-a Zvonimir Stanić i pomoćnica ministra Ankica Nježić. Na konferenciji za novinare bit će predstavljena i brošura "Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2013./2014.“ u kojoj se nalaze sve informacije potrebne učenicima i njihovim roditeljima (10 sati, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38).

ZAGREB - U okviru obilježavanja godišnjice proboja iz konclogora Jasenovac, na Cvjetnom trgu otvara se (u 18 sati) paviljon kao privremeni spomenik u javnom prostoru Zagreba. Tema paviljona je proboj 670 logoraša 22. travnja 1945. Autor koncepta je Saša Šimpraga, arhitekt paviljona David Kabalin, a dizajner panela Niko Mihaljević. Projekt se realizira kroz program kulture Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Koncentracijski logor Jasenovac osnovan je tijekom Drugog svjetskog rata kao mjesto zatočenja, prisilnog rada i likvidacija prvenstveno Srba, Roma, Židova, ali i Hrvata i drugih u cilju stvaranja etnički čistog teritorija kvislinške Nezavisne Države Hrvatske. Minimalni broj žrtava, utvrđenih imenom i prezimenom je 83.145, od kojih je bilo 20.101 dijete do dobi od četrnaest godina.

ZAGREB - Odvjetnik Vladimir Gredelj održat će konferenciju za novinare u ime za sada anonimne skupine članova HDZ-a koja je uputila otvoreno pismo predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku, optužujući ga za, kako tvrde, antidemokratske procese u stranci (10,30 sati, Hotel Westin). U najavi konferenciji za novinare poslanoj u petak, uz ostalo, kažu da će njihov opunomoćnik, odvjetnik Gredelj objasniti zašto su se odlučili na takvu formu komunikacije i tko su to oni. Glasnogovornica HDZ-a ocijenila je u petak kako je cilj tog poziva poslanog medijima uoči izborne šutnje bio nanijeti štetu HDZ-u na izborima za europarlament.

ZAGREB - Nastavak parnice protiv osam banaka koje je tužila udruga Potrošač zbog "švicarca", odnosno nepoštene primjene valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope (8,30 sati, Trgovački sud u Zagrebu, Amruševa ulica 2). Dosad je saslušano šesnaest korisnika spornih kredita koji su posvjedočili da su im službenice banaka sugerirale franak kao stabilnu valutu ali su im kasnije zbog rasta kamata i tečajne razlike značajno porasle mjesečne rate. Kako tvrde, nakon višegodišnje otplate povećan im je iznos preostale glavnice. Opunomoćenici banaka tvrde da nisu znali da će franak porasti i da su dužnicima nudili konverziju te da su ih upozorili na rizik kredita u francima. Tužitelj bi do nastavka parnice trebao reći je li pribavio opće uvjete poslovanja banaka. U nastavku se očekuje i da će banke predložiti svoje svjedoke. Tužene su Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitska i Sberbanka.

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

ujutro - Jasna Nahtigal Lazarić

popodne - Milka Ćurković

navečer - Mate Kovačević

telefon: 01 48 08 600

telefaks: 01 48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙