FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mijanmarska oporbena čelnica doputovala u Japan

TOKIO, 13. travnja 2013. (Hina/AFP) - Mijanmarska oporbena čelnica Aung San Suu Kyi doputovala je u subotu u višednevni posjet Japanu, što je njezin prvi posjet toj zemlji u zadnjih 27 godina, kako bi zatražila potporu Tokija u procesu demokratizacije u svojoj domovini.

Predsjednica Nacionalne lige za demokraciju (LND) dolazi na poziv japanskog ministarstva vanjskih poslova koje se nada da će tako učvrstiti veze s tom dobitnicom Nobelove nagrade za mir, utjecajnom i izvan granica Mijanmara, rekli su japanski čelnici.

Od početka demokratske tranzicije u Mijanmaru u ožujku 2011. Tokio je pojačao svoje napore kako bi mu pomogao u provođenju važnih reforma i potaknuo njegov gospodarski razvoj. Japanska poduzeća žele doći u Mijanmar gdje postoji dobra i mnogobrojna radna snaga.

Aung San Suu Kyi će pozvati Japan da ulaže u njezinu zemlju u prigodi susreta s premijerom Shinzom Abeom, s ministrom vanjskih poslova Fumiom Kishidom, s predsjednicima dvaju domova parlamenta i s direktorima poduzeća.

Tijekom boravka Suu Kyi će posjetiti Kyoto gdje će održati predavanja i sudjelovati na tradicionalnim manifestacijama, poput svečanosti čaja, u toj bivšoj prijestolnici gdje je boravila kao istraživač-gost od 1985. do 1986.

Njezina veza s Japanom seže u vrijeme kada je njezin otac Aung San predvodio pokret osamostaljenja od britanske vlasti. Koncem 1940. proveo je sedam mjeseci u Japanu gdje je od japanske carske vojske dobio novac i oružje. Dvije godine poslije uspostavio je vladu koju je podupirao Tokio, ali je 1945. uz britansku pomoć protjerao japanske okupacijske postrojbe iz zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙