FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska- od subote 13. do ponedjeljka 15. travnja

ZAGREB, 12. travnja 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska za subotu, 13. travnja; nedjelju, 14. travnja i ponedjeljak, 15. travnja.

Subota, 13. travnja

-------------------------

ZAGREB - U povodu obilježavanja mjeseca borbe protiv mina i Svjetskog dana borbe protiv mina predsjednik Republike Ivo Josipović posjetit će hrvatsku etno kuću ''Materina priča'' (12 sati, Preradovićeva ulica 31)

ZAGREB - Predstavnici Ravnateljstva policije, USKOK-a te MUP-a Republike Srpske (BiH) na konferenciji za novinare izvijestit će o međunarodnoj operativnoj akciji u kojoj je uhićeno više desetaka osoba koje se sumnjiči za organiziranje i krijumčarenje opojnih droga. Akcija se provodila u Hrvatskoj i nekoliko država u regiji (u 16 sati, amfiteatar Ravnateljstva policije, Ilica 335).

PULA - Na konferenciji za novinare istarskog Županijskog odbora SDP-a o zaštiti okoliša i Zakonu o zaštiti prirode govorit će kandidat za župana Damir Kajin, kandidat za gradonačelnika Peđa Grbin i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović (9 sati, sjedište SDP-a, Divkovićeva 3).

ROVINJ - U povodu dodjele Rovinju "Zlatne jabuke", turističkog Oskara kojega dodjeljuje Svjetsko udruženje novinara i pisaca u turizmu održat će se konferencija za novinare na kojoj će, uz predstavnike grada i Turističke zajednice, sudjelovati ministar turizma Darko Lorencin i predsjednik Svjetskog udruženja novinara i pisaca u turizmu (FIJET) Tijani Haddad (10 sati, sjedište Grada Rovinja). Svečanost na kojoj će nagrada biti uručena održat će se nakon toga na glavnome gradskome trgu (11 sati).

Nedjelja, 14. travnja

-------------------------

ZAGREB - U Hrvatskoj će od sedam sati biti otvorena birališta na kojima će birači glasovati za izbor 12 članova u Europski parlament (EP) koji će Hrvatsku u tom tijelu predstavljati od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 1. srpnja, do redovitih izbora za članove EP-a na razini cijele Unije, iduće godine. Na izborima mogu sudjelovati svi hrvatski državljani s pravom glasa, ali i državljani drugih članica Unije s prebivalištem u Hrvatskoj, ako su pravovremeno zatražili upis u popis birača. Cijela Hrvatska jedna je izborna jedinica, a birači mogu birati između 12 kandidata s 28 kandidacijskih lista - 27 stranačkih i jedne liste skupine birača. Od stranačkih lista samostalnih je 19, a osam koalicijskih. Pravo glasa ima 3.738.708 birača s prebivalištem u Hrvatskoj i 2.243 njih bez prebivališta u Hrvatskoj, što je 763.814 birača manje nego na europskom referendumu u siječnju prošle godine. Državno izborno povjerenstvo izvjestiti će javnost te na svojoj službenoj internetskoj stranici priopćiti podatke o izlaznosti u 12 i 17 sati a prvi neslužbeni rezultati glasovanja trebali bi se objaviti na DIP-ovoj internetskoj stranici u 21,30 ili 22 sata. Prikupljeni podaci do 23,30 sati objaviti će se na konferenciji za novinare u 24 sata. Hina će izvješćivati iz izbornih stožera političkih stranaka.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović glasat će na izborima za Europski parlament na biračkom mjestu u Palmotićevoj 30 (u 11 sati).

ZAGREB - Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović glasovat će na izborima za Europski parlament na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Petar Zrinski (u 8,30 sati, Krajiška 9).

ZAGREB - Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova te predsjednica HNS-a Vesna Pusić glasovat će na izborima za Europski parlament na biračkom mjestu u Osnovnoj školi Ivan Merz (u 10 sati, Račkoga 4).

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko glasovat će na izborima za Europski parlament na biračkom mjestu u Mjesnom odboru Središće (u 9 sati, Ivana Šibla 8).

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko glasovat će na izborima za zastupnike za Europski parlament na biračkom mjestu u Sedmoj gimnaziji (u 10 sati, Križanićeva 4).

Ponedjeljak, 15. travnja

-------------------------------

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović sudjelovat će na promociji knjige Vesne Batistić Kos ''Pozitivne obveze prema Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda'' (14 sati, Vijećnica Pravnog fakulteta, Trg maršala Tita 14/II)

ZAGREB - U okviru obilježavanja godišnjice proboja iz konclogora Jasenovac, na Cvjetnom trgu otvara se (u 18 sati) paviljon kao privremeni spomenik u javnom prostoru Zagreba. Tema paviljona je proboj 670 logoraša 22. travnja 1945. Autor koncepta je Saša Šimpraga, a arhitekt paviljona David Kabalin, dizajner panela Niko Mihaljević. Projekt se realizira kroz program kulture Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba. Koncentracijski logor Jasenovac osnovan je tijekom Drugog svjetskog rata kao mjesto zatočenja, prisilnog rada i likvidacija prvenstveno Srba, Roma, Židova ali i Hrvata i drugih u cilju stvaranja etnički čistog teritorija kvislinške Nezavisne Države Hrvatske. Minimalni broj žrtava, utvrđenih imenom i prezimenom je 83.145, od kojih je bilo 20.101 djete do dobi od četrnaest godina.

ZAGREB - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović na konferenciji za novinare u Ministarstvu pustit će u rad mrežnu stranicu www.upisi.hr, što će označiti službeni početak e-upisa. U prvoj fazi rada Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole (NISpuSŠ), učenici će moći provjeriti svoj elektronički identitet, osobne podatke i ocjene. Projekt, koji će upise učiniti jednostavnijim, transparentnijim i učinkovitijim, uz ministra predstavit će voditelj Projekta e-upisa Vedran Mornar, ravnatelj CARNet-a Zvonimir Stanić i pomoćnica ministra Ankica Nježić. Na konferenciji za novinare bit će predstavljena i brošura "Prijave i upisi u srednje škole za školsku godinu 2013./2014.“ u kojoj se nalaze sve informacije potrebne učenicima i njihovim roditeljima (10 sati, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Donje Svetice 38).

SPLIT - Ministar zdravlja Rajko Ostojić otvorit će Dnevnu bolnicu za liječenje djece oboljele od malignih bolesti u Klinici za dječje bolesti KBC Split. Uređenje i opremanje prostora ukupno je stajalo 2,3 milijuna kuna od kojih je dva milijuna investiralo Ministarstvo zdravlja a 300 tisuća kuna prikupljeno je humanitarnim aktivnostima. U Splitsko-dalmatinskoj županiji godišnje od malignih bolesti oboli 15-ero djece. Do sada su na liječenje najčešće odlazila u Zagreb, pa će otvaranjem dnevne bolnice njihova terapija biti moguća u Splitu (11 sati, KBC Split, Spinčićeva 1) Izjave za medije ministra Rajka Ostojića, ravnatelja KBC-a Split Darka Duplančića i predsjednice Udruge Sanus Božene Anić predviđene su u 11,50 sati.

ZAGREB - Nastavak parnice protiv osam banaka koje je tužila udruga Potrošač zbog "švicarca", odnosno nepoštene primjene valutne klauzule i jednostrane primjene kamatne stope (8,30 sati, Trgovački sud u Zagrebu, Amruševa ulica 2). Dosad je saslušano šesnaest korisnika spornih kredita koji su posvjedočili da su im službenice banaka sugerirale franak kao stabilnu valutu ali su im kasnije zbog rasta kamata i tečajne razlike značajno porasle mjesečne rate. Kako tvrde, nakon višegodišnje otplate povećan im je iznos preostale glavnice. Opunomoćenici banaka tvrde da nisu znali da će franak porasti i da su dužnicima nudili konverziju te da su ih upozorili na rizik kredita u francima. Tužitelj bi do nastavka parnice trebao reći je li pribavio opće uvjete poslovanja banaka. U nastavku se očekuje i da će banke predložiti svoje svjedoke. Tužene su Zagrebačka, Privredna, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitska i Sberbanka.

telefon: 01/48-08-600

telefaks: 01/48-08-822

e-mail: hina@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙